ACOs nya utseende

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-04-08

 | 

PUBLICERAD 

2015-04-08
ACO
Den nya förpackningsdesignen.

DDB har tillsammans med ACO tagit fram en ny form och varumärkesplattform för det välkända hudvårdsvarumärket.

ACO har funnits i 75 år och såldes innan 2009 enbart inom det statliga apoteksmonopolet, men efter apoteksavregleringen såg marknaden annorlunda ut med sex konkurrerande apotekskedjor. Behovet av att förstärka sin position på marknaden blev större, och nu lanserar de en ny kampanj med omgörning både digitalt och i print.

Med vad de och DDB kallar en återfödelse vill ACO visa sina styrkor – kännedom om behoven på den nordiska marknaden – med en ny känsla för varumärket och förpackningarna. Fokus för kampanjen blev fukt.

Vi valde att fokusera på känslan när huden har en naturlig fuktbalans kontra hur det känns när huden är torr, röd och irriterad. Vår nordiska hy har större behov av återfuktning än hos människor i södra Europa, på grund av det torra, kalla klimatet, säger Julian Read, marknadschef på ACO.

DDB fick uppdraget att ta fram den nya varumärkesplattformen och kopplade in det tunga artilleriet – alla kompetenser, från strategi och planning till kreatörsavdelningen, digitalt, film och design.

Till skillnad från de flesta kunder ville ACO:s nya ledning ha en revolution snarare än evolution. Det var tydligt redan då och senare, skulle det visa sig, att de också var beredda att löpa linan ut. Trots att de tog stora modiga kliv tappade de aldrig fotfästet. Och idag känns nya ACO som en självklar utveckling för varumärket, säger Linnéa Lofjord, designchef på DDB.

En stor del av utvecklingen av ACO var att samla ihop varumärket.

Historiskt sett har det varit en sorts kommunikation för varje segment; sun care, body care och face care.  Vi har aldrig gjort några varumärkeskampanjer. Nu ställde vi de grundläggande frågorna, “vad är ACO för varumärke?” och DDB har slagit huvudet på spiken med sina svar, säger Julian Read.

När det kommer till förpackningen valde DDB en av två vägar, en enkel, minimalistisk approach, eller en kosmetisk approach med fokus på känsla.

Apotekens hyllor är sprängfyllda av produkter som ser väldigt lika ut. Allt är vitt och ser ut som man kan förvänta sig i en apoteksmiljö. Nya ACO bidrar med inspiration till hyllorna genom att sätta färg på hela produktkategorin och uppmuntra konsumenterna som ofta köper hudvårdsprodukter i andra kanaler att börja göra det på apoteken. Efter att produkterna endast stått på hyllorna i ett par veckor visar de första indikationerna att produkterna inte bara fått ett varmt mottagande från apotekspersonal och lojala ACO-köpare utan också att varumärket attraherar helt nya grupper av konsumenter, säger Julian Read.

En del av kampanjen är de tre digitala filmerna som handlar om återfuktning. För att göra budskapet tydligare för tittaren har DDB arbetat med webbkamerans teknik, som låter användaren klippa filmen genom att blinka – att återfukta ögonen.

 

Så såg ACO Face-förpackningarna ut innan redesignen.
Så såg ACO Face-förpackningarna ut innan redesignen.