Robert Stasinski är konstnär, kurator och redaktör. Sedan 2015 har Robert och partnern Alessandra Di Pisa intresserat sig för AI ur ett konstperspektiv. Under namnet DiPisaStasinski har duon arbetat med AI-skulpturer och installationer genom samarbeten med bland annat IBM och KTH.
– Vi har intresserat oss för hur vi som konstnärer kan påverka utvecklingen av AI, inte bara använda de färdiga teknikerna okritiskt. Vi brukar säga att AI-teknologi är för viktigt för att lämna enbart till ingenjörernas gunst. Genom samarbeten med universitet har vi under flera år försökt integrera ett konstnärligt skapande och tänkande i samtliga led när vi bygger robotar och AI:n, säger Robert.
Robert kommer vara konferencier på Inhousedagen i Stockholm den 23:e maj, och således guida besökarna genom de olika föreläsningarna. Själv kommer han att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar av att förena AI, robotik och samtidskonst.
– Jag hoppas kunna inspirera lyssnarna att tänka på vad teknologin som dominerar våra liv skulle kunna bli och se nya, konstnärliga sätt att använda och utveckla den. Att se AI och robotik som en ny sorts varande, med nya former av beteenden, språk och interaktion som vi under kommande tiden behöver lära oss, säger Robert.
AI-kreatören och konstnären Annika Bäckström har även hon nått stora framgångar genom att förena de båda intressena för illustration och ny teknik. Annika har varit verksam inom den grafiska designbranschen i över 10 år, men det var först för ett par år sedan hon började djupdyka i ämnet generativ konst och AI.
– Jag har alltid rört mig i området mellan design, konst och teknik, så detta är egentligen en sammanfogning av mina intressen. Sen tycker jag att det är jätteintressant att se på aspekten av hur detta påverkar oss som människor – och där brukar konsten och konstnärer vara bra på att reflektera över detta, säger hon.
Hur tror du att AI:ns utveckling kommer påverka konsten med tiden?
– Just konst har inte på lång tid handlat om vem som har den bästa tekniken. Fotokonst och digital konst har idag sin plats på gallerier och museer även om det en gång sågs som döden för konst. Generativ AI kommer dock kunna ändra vår uppfattning på just bildskapande, bilder och äkthet och det kommer jag prata mer om på Inhousedagen.
Annikas föreläsning kommer att gå in på grunderna i generativ AI med nycklarna och verktygen som behövs för att skapa riktigt häftig AI-konst.
Läs också: Jonas Hellström – med variation som inspiration
– Jag hoppas att jag ska kunna inspirera och få deltagarna att reflektera över deras egen inställning till generativ AI. Jag hoppas kunna ge några svar, men framför allt hoppas jag att jag skapar ännu fler frågeställningar och funderingar hos publiken, säger hon.
Missa inte chansen att insupa maximalt med inspiration under årets mest kreativa dag – Inhousedagen!
Vår lineup av talare finns där för att dela med sig av sin omfattande kunskap och svara på dina frågor. För mer info, biljetter och samtliga talare klicka HÄR!