3d-skrivare är en snabbt växande marknad som används mycket bland industridesigners, men även bland uppfinnare, arkitekter och andra som snabbt kan behöva skapa en fysisk modell av något nytt som senare tillverkas i en fabrik och utan skrivaren hade kostad betydligt mer att göra prototyper av.
Materialet som används i dessa skrivare är långa plasttrådar, som inte alltid är speciellt billiga. Men vi lever i ett plastsamhälle med plastflaskor, -burkar och -kartonger och allt möjligt annat gjort i plast som kan återvinnas. Varför inte utnyttja detta för att skapa ditt eget skrivarmaterial?
Det tyckte i varje fall Tyler McNaney och började utveckla Filabot, en maskin som krossar, smular sönder och smälter ner din överblivna plast för att skapa nya trådar för att mata 3d-skrivaren. Idén är att göra den liten nog att stå på ett skrivbord, automatiserad så att du bara behöver skära ner plasten till knytnävsstora bitar och låta Filabot göra jobbet, och enkel att använda.
Sedan kan du själv ta hand om din plaståtervinning, inte minst resultaten av misslyckade 3d-utskrifter, och samtidigt spara en hacka. Hittills har McNaney testat maskinen med olika plaster som abs, nylon, hdpe och pet.
Filabot finansierades via Kickstarter i januari förra året och nu ett år senare har han börjat närma sig lanseringsdagen. Prototyperna fungerar som de ska och resultatet är enligt en intervju i Wired bättre än väntade – även med luftbubblor och andra ojämnheter kan trådarna användas utan problem i dagens 3d-skrivare.