Beata Boucht tecknar det Linné valde bort

Dela

Vad är det du har gjort? 
– Det är ett tiosidigt planschverk som är tillägnat Elisabeth Christina Linné, Carl von Linnés dotter. Hon hade en grym potential att bli en framstående vetenskapskvinna. Men det var ju 1700-tal. Hon gjorde värsta upptäckten som hon skrev en uppsats om när hon var 19 år. "Anmärkningar rörande den indianska krassens blickande" handlar om den optiska synvilla som uppstår när du tittar på växten skymningen. Då uppstår ett slacks blickande, eller blixtrande. Då trodde man att det var elektricitet, men hon upptäckte att det handlade om ljuset.

Beata Boucht berättar att en tanke med att lyfta fram Carl von Linnés dotter bygger på principen att "så fort du väljer att berätta om någon, så väljer du bort någon annan". Enligt samma princip har hon använt planschverkets andra huvudkomponent, kryptogamerna. 
– Carl von Linné delade in sitt sexualsystem i 24 klasser och den 24:e klassen kallade han för kryptogamerna. "Cryptogamia" betyder hemligt bröllop, säger hon och berättar att där hamnade de växter som inte passade in i sexualsystemet, till exempel svampar.
– Krypotgamerna blir som ett slags metafor för de som blev över i hans system. 

När hon bläddrar igenom planschverket pekar hon på de små textetiketterna, som hon hämtat från hur klassiska herbarier ser ut. Att etiketternas text är på latin handlar inte bara om att ge en nostalgisk ton av 1700-talsupplysning. Enligt Beata Boucht använde hon sig av latinet för att påminna om att det var något som uteslöt kvinnorna från naturvetenskapen.
– Jag har velat peka på något stort genom att peka på något litet, säger hon som ett slags sammanfattning av Flora till Lisa.

Om Beata Bouchts namn låter bekant, trots att hon ännu inte har hämtat ut sin magisterexamen, beror det på att hon hunnit med att arbeta med såväl musikvideo för artisten Jenny Wilson, som att vara bildredaktör för den feministiska tidskriften Bang i tre år.

Vad ska du göra efter examen? 
– Jag kommer att frilansa och jobba vidare på Bang. Jag har aldrig visat mapp, så jag ser fram emot att sätta ihop en grym mapp. 
– På Konstfack blir man allätare. Jag tycker om att arbeta med musikvideo och jag gillar också att göra grafiska profiler.

Som en historiedoftande examenspresent belönades Beata Boucht nyligen med Frimurarstipendiet. Förutom 50 000 kronor på fickan innebar det ett besök i den gamla ordens lokaler på Blasieholmen i Stockholm. 
– Det var som en blandning mellan Ivanhoe och Eyes Wide Shut.