Biblioteket i Vellinge blir nu det första i Sverige att erbjuda en specialdesignad VR-upplevelse för besökarna.
Rebecca Carlsson, till vardags barnbibliotekarie på Höllvikens bibliotek, går in i hissen från gatuplan. När dörrarna återigen öppnas befinner hon sig högst upp i en skyskrapa och vid hennes fötter stupar fasaden 150 meter ned mot gatan. En smal planka skjuter ut över avgrunden och nu ska Rebecca gå ut på den.
Även om Rebecca vet att hon egentligen befinner sig i ett greenscreen-rum på Vellinge bibliotek och att allt hon ser och hör är virtuell verklighet så har hon väldigt svårt för att gå ut på plankan.
– Det är reptilhjärnan som kickar in, säger Jonas Elofsson, som också är bibliotekarie och initiativtagare till det så kallade VR-labbet på Vellinge bibliotek.
Idén om att implementera VR (virtual reality) i Vellinge biblioteks medieutbud föddes i våras när Jonas såg ett klipp på Youtube.
– Jag tyckte det var häftigt när man kombinerade greenscreen-tekniken med VR. Det gör att andra kan se på en TV-skärm när personen med VR-glasögonen rör sig i den virtuella världen, säger Jonas.
Jonas ansökte om bidrag hos det statliga Kulturrådet och fick pengar som han kunde använda till sitt projekt. I höstas började han bygga VR-labbet och nu står det äntligen klart för invigning. Framöver kommer det att vara öppet för allmänheten på tisdagskvällar mellan 16-19.
Jons Elofsson i sitt hemmabyggda VR-labb
– Tanken är att både barn, unga och seniorer ska ha användning av detta. Greenscreen-tekniken är väldigt tacksam i barnverksamheter och kan enkelt kopplas till det egna skapandet och berättandet. Men även våra seniorer kan ha stor glädje av tekniken. Till våren kommer vi erbjuda kommunens äldre att använda VR genom Google earth vilket betyder att de kan resa jorden runt utan att lämna Vellinge, säger Jonas Elofsson.