I många år blundade jag för vikten av genomarbetad typografi i mina grafiska verk. Jag lät andra element stå för identiteten i den visuella kommunikationen. Ex. färgval, bildsättning och illustration. Jag upplevde typografin som ett nödvändigt ont där Helvetican var det minst smärtsamma.
Insåg successivt min begränsning och försökte inspireras av andra som så elegant bemästrade bokstäver i retrodesign och handskrivna krusiduller. Jag såg typografiska lösningar som försiktigt lekte med detaljer och levererade storslagen tydlighet i kommunikationen.
Det var ju så snyggt och till synes ”enkelt”.
Från att ha underskattat typografins värde började jag ge det mer tid. Idag är de typografiska valen jag gör mycket mer strategiska. Man kan nog säga att jag går in i matchen på ett mer medvetet sätt. Rent dekorativt leker jag runt mer och väljer generellt typsnitt med mer karaktär.
Däremot kan jag fortfarande komma på mig själv leta efter Helvetica-kompisen. Ni vet – då slentriantimmen är slagen och alla nya försök gör resultatet sämre. Den diskreta typografin förblir helt enkelt det instinktiva valet i hjärnans tycke och smak-centrum. Hur mycket jag än försöker utmana så kan jag inte förbise det. Jag vill att typografin ska kännas i magen och inte uppmärksammas med blicken.
Med det sagt. Här kommer tips på 10 st gratistypsnitt som är enkla och användbara. Och för allas lugn: Bebas, Lobster och Jane Austen har inte kvalat in.
https://www.atipofoundry.com/fonts/archia
https://fonts.google.com/specimen/asap
https://www.atipofoundry.com/fonts/silka
https://www.atipofoundry.com/fonts/argesta
http://rostype.com/ramona/
https://www.atipofoundry.com/fonts/basier-mono
https://fonts.google.com/specimen/Poppins
https://fonts.google.com/specimen/Quicksand
https://www.atipofoundry.com/fonts/bould
https://www.atipofoundry.com/fonts/noway