Min läslista

Din läslista är tom.

Sök på capdesign.se

Visa Dölj kommande events

”Jag säger upp mig.”

TEXT Johanna Björklund
ÄNDRAD 2019-11-15 | PUBLICERAD 2019-11-07 | 2019-11-07
Annons

Slut på fast månadslön, begränsad arbetsroll och rapporterade timmar. 

Efter sommarsemestern kände jag att det var dags att gör det jag har drömt om i många år: Att starta mitt egna bolag och börja frilansa inom Grafisk form och Illustration. Men det var just detta. Att “känna för något” – det gör jag ju jämt! Hur vet jag att just den här känslan är något att springa på?

Jag har alltid varit lite frågande till entusiaster som ger sken av att “det bara är att slänga sig ut”. Den mentaliteten var verkligen överallt ett tag. På sociala medier, i yrkeslivet, på fritiden. En självförverkligande, närmast hetsig, entreprenörsanda som jag inte ser funka i praktiken? Hur är det möjligt att spontant säga upp sig på måndagen, hämta krafterna på andra sidan jorden i tre veckor för att sedan ha ett frilansliv eller verksamhet på rull månaden efter? Jag – fattar – inte. Att bara köra har upplevts så lätt för andra – vad är den hemliga formeln?

När jag bodde själv i Stockholm var den fasta inkomsten såklart betydelsefull. Hade jobbat några år som formgivare och tagit mig uppåt i lön tillsammans med några illustrationsjobb vid sidan av, men fortfarande var det inte möjligt att vara utan heltidstjänst för att  luta sig mot ett sparkonto. Inte med det boendet och fritid jag hade byggt upp och gillade. När jag sedan blev sambo förändrades det. Såklart praktiskt eftersom två hem blev ett, men framför allt fick jag en till röst som bekräftade min dröm och som uppmuntrade mig att testa.

Nu sitter jag här, vecka tre som helt egen. Det hände! Och mycket är redan så positivt. Det känns energiskt att vakna upp på morgonen. Dagens timmar svischar förbi. Medveten om att jag är precis i början och lika ovetande som.. vetande? är ganska behaglig. Jag menar –  facit är långt borta men det känns som att jag har en grund och en inställning som pekar åt rätt håll. Har redan skickat iväg några fakturor vilket är en fingervisning att det funkar. Och när jag tänker efter.. Kanske kommer det aldrig finnas ett facit? Spelplanen kan ju se helt annorlunda ut om två månader, eller två veckor. Livets charm.

Nu när uppstarten är färsk tänkte jag dela med mig tips kring den:

• Blotta tanken på att starta AB kändes lite övermäktigt i början. Hur gör jag ens? Det stämmer att det är mycket admin och processer innan allt faller på plats – men för den sakens skull inga svåra saker. Det som krävdes var att googla sig fram, läsa på, ringa samtal, fråga. Därifrån tog jag mig framåt steg för steg. Ta höjd och räkna på två månaders uppstart innan du kan skicka iväg första fakturan.

• Det blev en del nya utgifter. Ny dator, telefon, bokföringsprogram, adobeprogram mm. Jag valde som sagt att starta ett AB istället för Enskild firma, vilket kräver ett aktiekapital, men du kan sedan använda pengarna inom företaget. En skön pott att ha när utgifterna gör sig synliga.

• Man behöver alltså inte ”slänga sig ut” som en tok. Prata med folk som har gjort liknande resa, prata med arbetsgivaren om dina planer. Det finns ju möjligheter att slussas ut från det gamla och in i det nya. Att frilansa med grafisk produktion, som jag, är ju dessutom tacksamt eftersom det inte innefattar någon logistik/fysisk produkt. Du har exempelvis inget lager varor att tillhandahålla eller andra parter att vara beroende av. Med datorn som ditt enda redskap finns det bara möjligheter.

Annons
Annons
Annons

Magasinet

magimage
magimage
2019
No4

Vi pratar med Tecken Signs | Bokstavsillustratören Sofie Björkgren-Näse | Typsnittformgivarna So-Type | Ett samtal om typografi med ATypI | Typotugg | Gutenberg till Opentype

Besök vår shop
magimage
magimage
2019
No3

Pond Designs förpackningsprocess | Tomorrow Machine och framtidens förpackningar | Avkodade förpackningar | Brobygrafiska om varumärkesbärare | Årets PIDA-vinnare | Jake Knapps Design Sprint | Laptop-test

Besök vår shop
magimage
magimage
2019
No2

Interaktiva affischer med Pangpangpang | Visual Arts resa | The Emotional Art Gallery | Galleri: The Pavilion | De formger för Times Square | Personporträtt: Åsa Kax Ideberg | TBWA moderniserar

Besök vår shop
magimage
magimage
2019
No1

Fotorealistisk 3D hos Foam Studio | Offentlig konst i 3D | Galleri med Sven Prim | Ines Alpha sminkar med 3D | The Reprap Story | Omvärldsspaning | Framtiden för 3D | Vinetiketter för världen från Karlstad

Besök vår shop
magimage
magimage
2018
No4

Personporträtt med fotografen Weroncka Gȩsicka | Illustrera med papper | Flat design | Att välja bild | Konflikt och Kreativitet | Platt formagivning tar steget in i framtiden | Så når du betraktaren | Analys av Ericssons nya logotyp

Besök vår shop
magimage
magimage
2018
No3

Så jobbar Tele2 Inhouse | Lean design för formgivare | Effektiv utomhusreklam | Galleri: Björn Persson | Inhouse: Stockholms stadsbibliotek | Anti-copying in design | Inhouse: MoMA | Intervju: Christina Knight

Besök vår shop
magimage
magimage
2018
No2

Sthlm signs handmålar | Nordblicks nya profil | Semiotik i grafiken | Galleri: Simon Hjortek | Löwengrips redesign | Designa effektiva logotyper | Att redesigna eller ej | Nystartade studion Ulmaja Wilsson | Vi testar Loupedeck

Besök vår shop