Ett kontrollbord för Lightroom

TEXT 

Mette Rosencrantz

PUBLICERAD 

2018-09-07
Vi testar Loupedeck, ett kontrollbord för fotoredigering, speciellt utvecklat för Adobes Lightroom.

Det finska teamet bakom Loupedeck består av tidigare Nokiautvecklare som finansierat utvecklingen av Loupedeck genom en crowdfunding-kampanj. Företaget utlovar att kontrollbordet ska göra din arbetsgång snabbare och mer intuitiv.

Använder man Lightroom är det ofta för att man har stora volymer bilder som ska sorteras, redigeras och katalogiseras. Helst ska allt gå så snabbt och smidigt som möjligt, för att bilderna ska kunna levereras till kunden i rimlig tid.

Loupedecks kontrollbord har knappar och rattar för alla de vanligaste inställningarna, som kontrast, vitbalans och skuggor. Med hjälp av den medföljande mjukvaran kan du ändra kontrollernas funktion genom ett knapptryck. Det är sällan jag behöver sträcka mig efter mitt vanliga tangentbord.

För att kunna arbeta så smidigt och kontrollerat som möjligt rekommenderar jag att använda en ritplatta tillsammans med kontrollbordet. I det här testet har jag använt Wacoms Intuos Pro (som jag recenserade i CAP&Design #2 2017), men andra märken och modeller går självklart också bra. Båda verktygen kräver förstås lite träning i början, men med vänster hand på kontrollbordet och höger på ritplattan får jag kontroll och övar snabbt upp en bra hastighet i arbetsflödet. Är du vänsterhänt är det bara att byta plats på plattan och Loupedeck-bordet.

Installationen av mjukvaran gick smidigt och snabbt. I paketet till kontrollbordet medföljer ett kort med en länk till drivrutinen, den tog ett par minuter att ladda ner. Sen var det bara att koppla in bordet och köra. Först får du upp en inställningspanel där du har en mängd möjligheter. Vill du att reglaget för kontrast istället ska reglera skugga? Eller att knappen för inzoomning istället ska zooma ut om du samtidigt håller ner funktionsknappen? Det mesta går att ställa in och skräddarsy efter hur du vill ha det och hur just du arbetar.

Det är i finjusteringarna som Loupedeck verkligen kommer till sin rätt. Det går smidigt att bläddra mellan bilderna och göra små justeringar som att öka exponeringen eller göra färgkorrigeringar. Man sparar några sekunder på varje bild, vilket lätt blir tid när man kommer upp i några hundra bilder.

Responsiviteten kunde varit aningen bättre, det tar någon millisekund från att jag gör en ändring till att den syns på skärmen. Det tog en stund att vänja sig vid, men sen var det inget som störde speciellt mycket.

Tyvärr funkar kontrollbordet mindre bra att använda när det är mörkt, eftersom namnen på kontrollerna inte lyser i mörker. Här hade jag önskat att vissa av namnen var digitala, så att de gick att ändra i datorn, då jag upplever att jag ofta har svårt att komma ihåg vad alla kontroller gör. Inte minst när man blandar in funktions-knappen. För övrigt finns det inte mycket att anmärka på när det gäller hårdvaran — den väger inte så mycket, vilket gör den lätt att ta med sig och ingen strömsladd krävs.

Priset, nära 3000 kronor, kan tyckas högt för en så nischad produkt, men jobbar man mycket i Lightroom är det klart värt det. Vad jag spontant önskar är att Loupedeck hade varit kompatibel till fler program, främst i CC-sviten, men även andra program som Affinity Photo. Loupedeck är relativt ensam i sin produktgrupp på marknaden, men jag tror inte att det kommer att dröja länge innan det dyker upp fler liknande produkter. Den närmsta konkurrenten just nu är Palettes magnet-anslutna reglage som visserligen ger dig möjligheten att bygga ihop ditt eget bord, men är dyrare och ger dig färre kontroller.

Vad främst ville ta reda på genom det här testet var huruvida det stämmer att Loupedeck gör att du kan jobba snabbare och mer intuitivt, samt hur ergonomiskt bordet är.

Ett stort plus är att du kan göra mycket av retuscheringen utan att ta bort blicken från bilden du jobbar med. Detta stämmer dock bara när du använt produkten ett tag och vet i fingrarna var allting sitter. De enda gångerna jag behöver använda musen är för att till exempel skapa markeringar eller kurvor. Här använder jag som sagt ett ritbord istället och tillsammans blir det både mer ergonomiskt och roligare att retuschera.

Avslutningsvis skulle jag säga att Loupedeck kan spara en del tid, det är smidigt att jobba med, du slipper leta i menyer och risken för musarm kan kanske bli mindre – förutsatt att du jobbar med stora mängder bilder i Lightroom.

[fakta id=”44059″]