[prenumerera]
Den 16 februari 1918, för 100 år sedan, utropade sig Litauen till en självständig republik i efterdyningarna av första världskriget. Ett råd om 20 personer skrev på en handskriven självständighetsförklaring och en ny nation var född. Men dokumentet kom på irrvägar under andra världskriget och efterföljande ockupation, för att till slut hamna i ett tyskt arkiv. Tyskland har lånat ut dokumentet till Litauen under hundraårsfirandet men det finns en önskan om att det ska återlämnas till Litauen.
Den Vilniusbaserade designbyrån Folk har, utifrån denna självständighetsförklaring, skapat ett nytt typsnitt kallat Signato. Målet är att litauer runt om i världen ska skriva på ett upprop om självständighetsförklaringens återlämnande med ett typsnitt baserat på det historiska dokumentet.
– Betydelsen av självständighetsförklaringen är obeskrivlig för Litauens folk: vår frihet är kodad i varje rad, ord, och bokstav, ända ner till typsnittets kurvatur. Vi ville befria oberoendet från sin glasmonter och ge tillbaka det till folket så det kan användas och delas för att skapa en framtida historia, säger Ignas Kozlov, kreativ chef på Folk.
Typsnittsformgivaren Eimantas Paskonis arbetade i fyra månader med att rita typsnittet bokstav för bokstav. Det fanns flera utmaningar att brottas med. Alla bokstäver fanns inte representerade i dokumentet. Så Eimantas fick titta på andra texter från författaren Jurgis Šaulys, som skrev original dokumentet. En annan utmaning var att behålla den handskrivna känslan i typsnittet. Totalt skapade Elimantas 450 tecken för det latinska, tyska och litauiska alfabetet. Typsnittet är inte tänkt att användas kommersiellt men Litauens premiärminister, Saulius Skvernelis, har lovat att använda det nya typsnittet i ett år framöver.
– Frihet är inte ett dokument, frihet är en möjlighet att uttrycka och dela dina tankar med andra runt om i världen, avslutar Ignas.
När uppropet är avslutat i början på mars kommer en robot att skriva ut hela uppropet med Signato som typsnitt.