Från papper till planta

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-05-25

 | 

PUBLICERAD 

2016-05-25
Paper Garden är Fideli Sundqvists nya bok om papperskonst. Där visar hon hur hon arbetar för att skapa mer levande verk, och instruerar i hur du själv kan ­skapa plantor från papper.

Portratt-ARBETSFIL-01SKISS01_

Berätta om boken – den kom ur ett annat projekt?
– Ja, jag har ju gjort en bok tidigare – I love paper – som var som en allmän introduktion till hur man kan jobba med papper. Förra året jobbade jag med fotografen Magnus Cramer – som också fotat allt till den nya boken – på ett omfattande utsmyckningsprojekt, en permanent utställning i en gång- och cykeltunnel i Uppsala på uppdrag av Uppsala kommun. Där byggde jag upp 24 scener från platser runt om i världen, med växter och djur som tema, som sedan blev fotografier på glas i tunneln. Det var första gången jag gjorde något på det temat, och när jag var klar hörde förlaget Natur & Kultur av sig och frågade om jag ville göra en uppföljare till min förra bok. De föreslog just temat blommor, så det kändes passande.

Varför gör sig växter så bra i papper?
– Jag tycker att det är roligt att det går att göras så verklighetstroget, det blir som lite komiskt när någonting som inte är en växt är en växt. Att ett platt ark kan skapa tredimensionella former på det sättet. Det går att gå ned på de enstaka formerna och bygga upp växten som den faktiskt ser ut, i alla fall hur jag föreställer mig att de är uppbyggda.

Hur lång tid tar det att göra en krukväxt till exempel?
– Det kan väl ta ett par timmar kanske. En kaktus går att göra på en timme, men en växt med fler blad och blommor kanske tar 3–4 timmar. Första växten en gör tar lång tid, sedan går det smidigare. Det gäller att komma in i rätt tänk.

Vem riktar sig boken till?
– Jag tänker att den vänder sig till alla möjliga. Dels folk som är roade av hantverk och att pyssla, men den fungerar ju också som bilderbok, som inspirationsbok, så jag tänker att den är lite ålderslös.

Läs hela intervjun med Fideli i nästa CAP&Design som kommer ut i butik 14 juni!

PaperGarden-Rosbukett-ARBETSFILSKISS01_beskureb_