Att den kooperativa byrån Geektown driver sin verksamhet i Norrbotten – långt från klustret av byråer i Stockholm – är bara ett av många exempel på hur de går sin egen väg. CAP&Design träffade Geektown 2013 och visst har mycket har hänt sedan dess, med de saker medlemmarna är mest nöjda med handlar om hur de har fortsatt göra sin grej.
– Vi har vågat tro på vår affärside och företagsform. Vi ska inte ombilda till ett aktiebolag, vi är ett kooperativ, säger Kristin Lindqvist, en av Geektowns grundare och brand advisor samt projektledare på byrån.
Geektown är ett arbetskooperativ och drivs idag av medlemmarna tillika delägarna Kristin Lindqvist, art director Frida Larsson och Tina Lövgren, konstnärlig formgivare och illustratör. Affärsidén bygger på kooperativa värderingar: hållbarhet, solidaritet, samarbete och lika värde.
Sedan något år tillbaka har Geektown även två anställda, och de är nöjda med att de inte har tummat på sina principer om social hållbarhet.
– Kommunikationsbranschen kan vara stressig, med tuffa premisser och är inte alltid så vänlig mot den anställda. Så ska det inte vara hos oss. Det ska inte vara en självklarhet att jobba övertid, säger Kristin Lindqvist.
Den lekfulla identiteten är också något byrån hållit fast vid. “Geek” står för deras expertis inom designområdet och “Town” för den gemenskap de strävar efter att bygga med olika företag och uppdragsgivare. Geektown är dessutom en fiktiv stad där Berta, karaktären i deras logotyp, är borgmästare. Skämtsamt kallar de Berta för sin vd då de i verkligheten har valt att inte utse en vd.
– Vi vill behålla lekfullheten trots att vi är ett seriöst företag. Vi försöker vara oss själva och vi kan prata strategier ena stunden och tokerier nästa – balansen behöver finnas, säger Kristin Lindqvist.
De tre medlemmarna kommer alla från olika orter i Norrbotten och de ser det inte som några konstigheter att bo i Luleå och arbeta med kommunikation och design.
– Vi vill göra vår grej och vi gillar att bo här. Och varför inte? Vi jobbar ändå med uppdragsgivare på olika orter, säger Frida Larsson.
De ser många fördelar med att hålla till i Norrbotten – allt från närheten till natur till överkomliga lokalhyror. Byråns lokaler ligger vid Luleås södra hamn där älven mynnar ut i skärgården, såhär på vintern löper en lång och välbesökt isväg över vattnet.
– Isvägen är precis utanför dörren, på lunchrasten kan vi ta en sparktur på den. Vi går ofta ut för att vara kreativa, säger Frida Larsson.
De utmaningar byrån mött till följd av sin nordliga bas har rört sig kring uppdragsgivare som fått för sig att det är bäst med fysiska möten, berättar Tina Lövgren.
– Vissa tror att det ska vara lättare att ha möten om man arbetar med någon i samma stad, men man ses ändå inte mycket. Och ofta blir digitala möten mer effektiva.
Idag finns ungefär hälften av Geektowns uppdragsgivare i Norrbotten, resterande är utspridda över landet. Några kunder genom åren har varit Uppsala universitet, Forum för levande historia, Myrorna, Bottenvikens bryggeri, Sömnadskollektivet och Augustprisvinnaren 2020 Elin Anna Labba.
Geektowns framtidsvisioner går i hållbarhetens, kreativitetens och solidaritetens tecken och de vill bidra med arbetstid och pengar till olika organisationer och initiativ.
På lokal nivå stöttar de ofta tjej- och kvinnojourer, samt gör vad de kan för att inspirera och dela med sig av sina erfarenheter.
– Det har känts viktigt. Att på olika sätt inspirera kvinnor att det finns möjlighet att driva företag i Norrbotten – på sitt eget sätt, säger Kristin Lindqvist.