Geometrisk graffiti på bok

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-04-01

 | 

PUBLICERAD 

2016-04-01
Gatukonstnären Tony Rubin Sjöman samlar sin konst och sin berättelse i den nya boken Rubin New York / Scandinavia.

Processed with VSCOcam with s1 preset

I dag är han bosatt i New York och hans geometriska muraler pryder mången väggar i storstädernas storstad, men Tony Rubin Sjömans berättelse börjar i ett sverigefinskt hem i Bergsjön, Göteborg. I den nya boken, utgiven av Dokument Press, berättar han om kontraster och en graffitimålares resa – den geografiska såväl som klassresan – från Bergsjön till Brooklyn.

– Jag inspireras av kontrasten mellan New Yorks skyline och Lapplands ödemarker, där jag tillbringat somrarna sedan jag var barn. Finsk design som Marimekko, Alvar Aalto-muggar och Iittala-glas var mer eller mindre självklara i sverigefinska arbetarhem när jag var liten, men det var först senare som jag lärde mig om Eero Saarinen, Alvar Aalto och Matti Suuronen, och de har alla inspirerat mig. Jag inspireras även av Bergsjöns neo-futuristiska betongmiljö som jag tidigare tyckte var ful; mönstren på balkongerna, betongens former och vattentornet som ser ut som ett jättelikt UFO, säger Tony Rubin Sjöman och fortsätter:

– Jag lade många år på att försöka måla som dem som uppfann graffitin, här i New York. Men att flytta hit förändrade allt. Jag är inte från New York eller Bronx. Graffiti är ett sätt för ungdomarna härifrån att berätta sin historia, och det är det jag försöker göra med min konst – berätta min historia.

Rubin_cover_smallRubin415-Arctic CIrcle-Sweden-2013 small Rubin415-Asfalt-2015 small Rubin415-Brooklyn NYC-2014 small Rubin415-Studio-New York-2015 small Rubin415-Tony_Sjoman-Gothenburg_1989 small