I stället för illustration – manifest

Dela

– Efter fem år på skola kände jag inte att jag ville göra något illustrationsarbete i mängden av alla illustrationsarbeten. I stället valde jag att skriva om varför man illustrerar, förklarar hon.

Vad kommer du fram till i boken?
– Grundtesen i Tecknarens manifest är att du inte föds som illustratör eller något annat kreativt. Däremot föds man med ett inre driv. Boken handlar även om hur man hittar liknelser och idéer. För att bli en bra illustratör måste du ha en bra associationsförmåga. Dessutom är det ett manifest på åtta punkter.

Vad har du fått ut själv av ditt manifest?
– För egen del har jag hittat tillbaka till ursprunget. Jag var på Folk Art Museum i New York, och där såg jag vad bra grejer folk gör när de inte har någon uppdragsgivare. Så jag vill komma tillbaka till det.

Att Alexandra Falagara inte har ritat något till sitt examensarbete är inte helt sant. Bredvid hennes bokberg på Konstfack ligger en ensam affisch.
– Den är som en liknelse för hela projektet.
 
Hur ser dina höstplaner ut?
– Jag tänker frilansa som illustratör. Jag tycker om att arbeta med dagstidningsillustration, men är även intresserad av att arbeta med mer varaktiga bilder.