Min läslista

Din läslista är tom.

Sök på capdesign.se

Notis
2888

Jag är en idiot

TEXT Johan Klingstam
Annons

Ojojoj, livet är verkligen en serie läskigheter. Jag sitter och sover på min post som vanligt – så ringer telefonen. Hjälp, en läsarfråga! Någon i andra änden presenterar sig men det brusar och skrapar så jag hör inte vad han säger, jag hör bara att det är en han – vad vill han? Är han arg? På mej? Tonen är vad vi brukar kalla »sarkastisk« på Dramaten så jag börjar ana oråd i mitt trygga töcken. Efter att ha stammat fram några yrvakna frågor ber jag om nåd och respit medan jag kryper och hämtar ett nummer av tidningen.

När jag kommer tillbaka och fumligt bläddrar fram stället jag tror att han pratar om och ser att det är en nyhet om en Oki-skrivare säger jag något i stil med: »Jaha, den där nya skrivaren«, eller något. Han säger: »Det står att det är en laserskrivare«. »Ja«, säger jag. Han har rätt, det står mycket riktigt att det är en laserskrivare. Jag börjar ångra att jag skrivit det, för någonstans förstår jag att jag förbrutit mig på sanningen.
»Det är det inte«, säger han och nu låter han som en riktig mobbare, som en sådan där president som läxar upp alla och alltid berättar hur det står till med saker och ting.

Jag får naturligtvis panik. En smutsig, ignorant, lögnare, det är vad jag är. Jag har befläckat denna utmärkta publikation med min närvaro, jag säger upp mig! Omedelbart. Hjärnstilleståndet hindrar alla bra svar och jag kan bara yppa ett lamt: »Är det för att det är en LED-skrivare…?«. Mycket försiktigt, mycket blygt. Helt utan pondus. »Ja«, säger han och sedan blir det underligt tyst. »Ja …«, säger jag lite svävande. »Det är fel om den andra Oki-skrivaren också«. »Ånej!«, tänker jag. Men efter att de rostiga kugghjulen i skallen börjat snurra lite fortare får jag fram ett svar: »Eh, vi har liksom lagt alla sådana skrivare i samma korg«. (Samma korg! Jag är verkligen mentalt begränsad.)
Nu verkar han ha tröttnat på mina tröga svar. Han hade tänkt utmana en ädling i envig intill döden och så får han en narr på tråden. Jag är definitivt under hans värdighet som riddare. Jag får fortsätta att leva mitt usla okunniga liv. (Tack du frälse, som inte krossade mig under din stövel!) »Hejdå«, säger han. »Hejdå«, säger jag.

Bevare mig väl! Det är inte lätt att både vara kompetent och lycklig. Från och med nu lever jag på nåder. Ett villebråd i Sherwoodskogen, sökande efter föda bland rötter och löv.
Jag bär mitt huvud under armen, det gör ändå ingen nytta.

Teknik-redaktör Mattias är inte bara flanör och estradör utan även teknikredaktör.

Annons
Annons
Annons

Magasinet

magimage
magimage
2019
No4

Vi pratar med Tecken Signs | Bokstavsillustratören Sofie Björkgren-Näse | Typsnittformgivarna So-Type | Ett samtal om typografi med ATypI | Typotugg | Gutenberg till Opentype

Besök vår shop
magimage
magimage
2019
No3

Pond Designs förpackningsprocess | Tomorrow Machine och framtidens förpackningar | Avkodade förpackningar | Brobygrafiska om varumärkesbärare | Årets PIDA-vinnare | Jake Knapps Design Sprint | Laptop-test

Besök vår shop
magimage
magimage
2019
No2

Interaktiva affischer med Pangpangpang | Visual Arts resa | The Emotional Art Gallery | Galleri: The Pavilion | De formger för Times Square | Personporträtt: Åsa Kax Ideberg | TBWA moderniserar

Besök vår shop
magimage
magimage
2019
No1

Fotorealistisk 3D hos Foam Studio | Offentlig konst i 3D | Galleri med Sven Prim | Ines Alpha sminkar med 3D | The Reprap Story | Omvärldsspaning | Framtiden för 3D | Vinetiketter för världen från Karlstad

Besök vår shop
magimage
magimage
2018
No4

Personporträtt med fotografen Weroncka Gȩsicka | Illustrera med papper | Flat design | Att välja bild | Konflikt och Kreativitet | Platt formagivning tar steget in i framtiden | Så når du betraktaren | Analys av Ericssons nya logotyp

Besök vår shop
magimage
magimage
2018
No3

Så jobbar Tele2 Inhouse | Lean design för formgivare | Effektiv utomhusreklam | Galleri: Björn Persson | Inhouse: Stockholms stadsbibliotek | Anti-copying in design | Inhouse: MoMA | Intervju: Christina Knight

Besök vår shop
magimage
magimage
2018
No2

Sthlm signs handmålar | Nordblicks nya profil | Semiotik i grafiken | Galleri: Simon Hjortek | Löwengrips redesign | Designa effektiva logotyper | Att redesigna eller ej | Nystartade studion Ulmaja Wilsson | Vi testar Loupedeck

Besök vår shop