Neville Brody skapar Coca-Cola-typsnitt

TEXT 

Mårten Huzell

ÄNDRAD 

2018-01-11

 | 

PUBLICERAD 

2018-01-11
På en live-inspelning av podcasten Design matters presenterade Neville Brody ett typsnitt för Coca-Cola kallat TCCC Unity (The Coca Cola Company Unity).

[prenumerera]

Att formge ett typsnitt till ett varumärke av Coca-Colas storlek ställer extra krav på formgivaren. Neville Brody arbetade tillsammans med Coca-Colas designteam, lett av James Sommerville, för att ta fram ett typsnitt som ska fungera på både nuvarande och framtida plattformar, allt från digitalt och mobilt till tryck och produkt. Typsnittet måste vara skalbart från liten text på mobilen med hög läsbarhet till att vara intressant och personligt i större storlekar på produkter och affischer. För Coca-Cola är det viktigt att typsnittet har hög igenkänning och är så unikt att det blir förknippat med varumärket.

TCCC Unity har tagits fram i ett antal vikter och stilar för att säkerställa en hög grad av flexibilitet. Arbetsgruppen sökte inspiration i Coca-Colas historia, särskilt 1930- och 1950-talet, för att skapa ett modernt men samtidigt folkligt formspråk. Coca-Cola är globalt kända för sin logotyp, sin röda färg och formen på flaskan men har aldrig, på över 130 år, haft en globalt sammanhållet typsnitt.

I en intervju efter inspelningen frågar Steven Heller från printmag.com Brody om han är nöjd med hur typsnittet lever upp till alla krav:

– Ja, det är jag. Jag tror att det löser de utmaningar som det ställdes inför, och det ger Coca-Cola ett typografiskt språk och ett system som kommer att hålla i många år framöver. Det var en svår utmaning, men jag tror att det är robust och tillgängligt och fångar Coca-Colas personlighet, och ja, jag är stolt över resultatet. För att vara ärlig är det ganska fantastiskt att få chansen att designa det första globala typsnittet för Coca-Cola.

– Det viktigaste för ett varumärke i dag är inte innehållet som de talar om, utan hur de talar om det. Typsnittet blir en avgörande del av den rösten och det dna:t – med konsekvens, äkthet och trovärdighet som överordnade krav, konstaterar Brody.