Senaste tiden har Tradera gjort en varumärkesresa med målsättning att flytta mer fokus till hållbarhet och positionera sig som en ledande aktör inom cirkulär konsumtion. Ett led i resan har varit att stänga ned alla auktioner för nyproducerade saker och endast möjliggöra försäljning av begagnat och återvunnet på sin sajt.
− Hållbarhet är verkligen Traderas kärna och därför vill vi att det ska genomsyra allt vi gör − från produkten ut till kommunikationen, säger Chantal Olsson, brand manager på Tradera.
Nu lanserar Tradera en ny visuell identitet som sista etappen på sin varumärkesresa. Identiteten är framtagen av designbyrån Nord ID tillsammans med Traderas produktteam och marknadsteam.
Nord ID är en designbyrå med kontor i Stockholm och är en del av kommunikationsbyrån Nord DDB. Arbetsgruppen har tagit fram en grundidentitet som ska fungera för samtliga plattformar och prägla allt från Traderas hemsida och app ändå till tejpen på kontoret. Identiteten består av ett antal grafiska element som kan användas och kombineras på olika sätt.

− Tradera har inga egna produkter, utan agerar istället som ”The perfect host”. Det gällde därför att skapa ett grafiskt ramverk till alltihop säger Linnéa Lofjord, creative director på Nord ID.
Under hösten och vintern 2020 introducerar Tradera stegvis de olika delarna i den visuella identiteten, den nya logotypen har varit först ut. Genom att nu vara i versaler och kunna ta upp mer plats på stora ytor ska logotypen utstråla egenskaperna “stolt, stabil och självsäker”.

− Logotypen ska signalera att Tradera står upp mot nykonsumtion − det är vår konkurrent och det vi utmanar som varumärke, säger Chantal Olsson.
Det är nu den fjärde logotypen som Tradera lägger till sin samling. Den första antogs vid starten 1999 och användes i tio år. 2009 hade Tradera blivit en del av Ebay och valde en ny logotyp som företaget hade fram till 2014 då de bytte igen. 2020 är det åter dags att förnya sig. Hur kommer det sig att Tradera bytt logotyp så pass många gånger?
− Vi har funnits i över 20 år, vi vill vara nytänkande, vill utvecklas. Vi tycker det är viktigt att vara i tiden. Samtidigt vill såklart att denna logga ska kunna vara hållbar och leva länge, säger Chantal Olsson.

För att illustrera idén om cirkulär konsumtion har Nord ID och Tradera som komplement till loggan tagit fram en rörlig lock-up bestående av logotyp och tagline inuti en roterande cirkel. De har även tagit fram ett bildmanér som ska föra tankarna till användarnas egna foton av ägodelar som de vill hitta nya hem åt. Bilder som skulle kunna vara tagna hemma hos någon, kanske med en mobilkamera och en lite väl stark blixt.
Andra delar av den visuella identiteten som börjat introduceras är typsnittet Hansen Grotesque och en ny version av Traderas gula kulör. Typsnittet är ritat av Philipp Neumeyer för Playtype foundry och släpptes 2019.
− Det är en modern, bredbent grotesk som tar för sig väl i rubriker och samtidigt har hög läsbarhet i mindre grader och brödtext samt anpassat för de digitala kanaler Tradera huvudsakligen finns i, säger Victor Nilsson.
Många ser nog Traderas gula färg som ett av företagets tydligaste kännetecken, nu har även den varit föremål för renovering. Med den nya identiteten har den lättats upp för att fungera bättre digitalt och ge ett mer modernt intryck. Kulören har också fått sekundärfärger som lanseras så småningom.

Linnéa Lofjord, creative director på Nord ID, Chantal Olsson, brand manager på Tradera och Victor Nilsson, creative designer på Nord ID. Foto: privat; Charlotta Andersson; privat.
− Tradera har varit en rolig kund, det kändes som att de ville göra en förändring och vågade ta de nödvändiga stegen för att det skulle bli så bra som möjligt, säger Victor Nilsson.
[fakta id=”48212″]När Tradera startade talades det inte så mycket om hållbarhet än. Idag vill Tradera vara en drivande kraft bakom ett nytt förhållningssätt till konsumtion.
− Tradera vill ta ledningen och visa vägen i den här utvecklingen. Cirkulär handel är det nya och framtiden, säger Chantal Olsson.
Traderas användare består av både privatpersoner och företag − privatpersoner står som säljare för ungefär 80 procent av verksamheten, företag står för runt 20 procent. I takt med att e-handeln ökar generell intresserar sig allt fler företag för att sälja second hand online, enligt branschtidningen Ehandel.
Chantal Olsson tror att en del av förklaringen till det stigande intresset finns i möjligheten för företag att nå en större kundkrets. Strävan efter en vid krets av användare och kunder är något som även präglar Traderas verksamhet och kommunikation.
− Vi ser hela Sverige som vår målgrupp, med den nya visuella identiteten vill vi få alla att känna att de vill vara en del av cirkulär konsumtion.
