Portfoliobox vill vända upp och ned på CMS-världen

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-05-04

 | 

PUBLICERAD 

2015-05-04

image-background

Portfoliobox är en IT-startup från Stockholm som med sin nya uppdatering vill förändra på CMS-marknaden.

CAP&Design skrev om Portfoliobox redan 2013 när tjänsten bara var 3 år gammal, och sedan dess har användarna ökat från 70 000 till 250 000. Med sin nya uppdatering i Portfoliobox 3 vill de ta sig an de större konkurrenterna i branschen.

– I nya Portfoliobox 3 har vi byggt något som även de största CMS:en saknar. Vi har flyttat nästan all logik till front-end och på det sättet kan vi göra ett verktyg som är lika snabbt som ett program på din dator, säger Gustav Degerman, en av grundarna, i ett pressmeddelande.

– Vi har ju bara en mikroskopisk del av hemsidemarknaden, men om man tittar på de konkurrenter vi vill utmana kan man få ett hum om storleken. Hemsideverktyget Wix påstår sig starta 30.000 sajter om dagen och Squarespace har ju 200 anställda som enbart arbetar med support, säger medgrundaren Hamid Abouei.

Gustav och Hamid menar att med nya, uppdaterade tekniker inom front end-utveckling ska Portfoliobox utmana konkurrenter som WordPress och Squarespace.

– Applikationerna kan göras snabbare. Det mest tidskrävande i vanliga webbapplikationer är ’latency’, alltså när din dator kopplar mot servern. Med de nya teknikerna kan vi nästan helt undvika det, säger Hamid.

– Dessutom blir kostnadsbesparingarna på servrarna otroligt stora. Istället för att 250.000 användare måste gå till vår server för att köra sitt program, körs det direkt på deras egen dator, fortsätter Gustav.

– Vi har verkligen arbetat stenhårt för att skapa ett av de första hemsideverktygen där nästan hela programmet körs i användarens webbläsare, och vi är verkligen nöjda med resultatet. Programmet är mycket snabbare än tidigare och vi har redan kunnat skala ner kapaciteten på våra servrar, avslutar Portfoliobox grundare.

gustav-hamidPortfoliobox grundare Gustav Degerman och Hamid Abouei.