Serietecknare för klimaträttvisa

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-12-14

 | 

PUBLICERAD 

2015-12-14
Förra veckan avslutades klimatkonferensen COP21 i Paris, där ett nytt klimatavtal klubbades fram. Inför konferensen startade serietecknaren och förläggaren Malin Svedjeholm kampanjen Serier för klimatet för att lyfta klimatfrågan.
Av: Malin Svedjeholm.
Av: Malin Svedjeholm.

Till kampanjen bidrog 32 svenska serietecknare, bland annat Anneli Furmark, Johan Wanloo, Malin Biller och Steve Nyberg, med sina egna skildringar av klimatförändringarna i serieform.

– Inför klimatförhandlingarna i Paris vill vi visa att många bryr sig om frågan och att det som pågår nu, när vi riskerar att förstöra framtiden för alla för att några rika personer ska bli rikare, inte är okej, säger Malin Svedjeholm, initiativtagare, och fortsätter:

– Jag har alltid varit engagerad i miljöfrågorna och när det kändes viktigt att vara med och påverka blev det med hjälp av kultur och tecknade serier, de verktyg jag har till hands. Jag är oerhört tacksam och glad att så många tecknare i hela landet bidrar. Det visar också att klimatfrågan finns hos många och att det finns ett behov av att få skildra detta.

I januari kommer kampanjen i bokform från Svenska serieförlaget: Jag vill inte göra slut – serier för klimatet.

– Antologin blir ett tidsdokument där alla serier är skapade innan mötet i Paris, utan att vi vet vad mötet leder till för resultat. Den kommer att visa hur det var för oss här i Sverige att leva i den här tiden. Den ger igenkänning och befrielse och är rolig, säger Malin Svedjeholm.

Av: Malin Svedjeholm.
Av: Malin Svedjeholm.

 

Av: Malin Svedjeholm.
Av: Malin Svedjeholm.