Skyltar stor utmaning för kreativa branschen

TEXT 

Peter Ollén

PUBLICERAD 

2022-03-29
Precision och möjlighet att samtidigt hantera många filer och filformat. Det är något av det Jan Holmquist lyfter fram, när Cap&Design frågar honom varför Holmquist Sign använder Corel Draw Graphic Suite i sitt arbete som en av Sveriges större skylttillverkare. Hans svar är att uppmana formgivare att även tänka utanför skärm och papper.
Jan Holmquist med en hissknappsats. Det är en av de skylttyper som Holmquist Sign specialiserat sig på.
Foto: Lamin Kavilä.

Medan Europa är dominerat av Adobe, så är kanadensiska Corel en tuff konkurrent på den amerikanska marknaden. Corel har program för layout, illustrationer och bildbehandling och i några branscher tycker man att Corel fungerar bäst. För att ta reda på varför besökte vi en skylttillverkare, eftersom just de har ett gott öga till Corel Draw.

Fartyg, hotell och fastigheter. Det är stora kundgrupper för skylttillverkaren Holmquist Sign. De startade redan 1937 och de 28 anställda har hunnit samla på sig en närapå oändlig mängd kunskap om skyltar i olika material och för olika uppgifter.

När Cap&Design besöker nuvarande vd Jan Holmquist berättar han om samspelet med grafiska formgivare och arkitekter. Bland annat nämner han att nya logotyper gärna beskrivs som Pantone-färger medan skyltar målas med NCS-färger. I en del fall går det inte att matcha och Pantone-färgen säger inget om glans på färgen.

– När nya logotyper ska tas fram kan vi sitta i dagar och sedan anpassa det för skyltar. Både för att hitta rätt färger men också för att kerna på rätt sätt när detta kanske ska bli till en 20 meter lång skylt. Det som är ett lagom avstånd mellan bokstäverna på ett A4 kan upplevas som obegripligt långa när de hamnar på större skyltar.

Det är ofta vd Jan Holmquist själv som tillsammans med Designteamet tar fram skyltoriginalen.

– Jag har utbildat mig i grafisk formgivning, typsnittslära och skyltdesign. Jag tycker om att teckna och tycker jag har fallenhet för det. Det kräver mycket funderande när något ska förvandlas till en metallbit eller plexiglas.

Jan Holmquist kommer också in på balansen mellan olika skyltar. Samtidigt som man ska hitta i en hotellkorridor så får inte utrymningsskyltar vara dolda. Inte ens när de befinner sig långt bakom skylten som visar hur man hittar ett visst rum.

– Vi printar, graverar, fräser, gör ljusskyltar och kapslingar för digitala skyltar. Vi gör också många tryckknappssatser för hissar. Vi är väldigt breda. Är det en fastighet som ska skyltas, behöver vi inga underleverantörer. Vi löser det själva.

Vi har pratat om de stora skyltarna. Men det finns också många små skyltar. Och skyltar där ett material – till exempel skinn eller akryl – ska fästas i ett annat material. 

– Då är det tiondelar som gäller. Här kan vi ha problem med filer från vanliga program för produktion. Själva arbetar vi, precis som de flesta skylttillverkare, med Corel Draw.

Jan Holmqvist berättar också att det kan handla om hundratals skyltar när en byggnad ska ha ett nytt skyltprogram. 

– Där är Corel också bra, för i stället för 300 filer som ska laddas upp individuellt, så betraktar Corel det som ett jobb när det köas för produktion. Vi har till någon båt gjort 5000 skyltar. Då blir det riktigt viktigt att filerna är smidiga att jobba med.

– Corel Draw är bra på att hålla måtten. Det är tiondels millimetrar vi arbetar med när allt ska bli rätt. Då går det inte att något blir fel i konverteringen från ett program till ett annat.

En ytterligare styrka som Jan Holmqvist nämner rörande Corel är de många fil-format som programmet kan hantera. Arbetar man med ingenjörer, arkitekter och grafiska formgivare ska man klara allt från byggbranschens till den grafiska branschens format. Och där är Corel mycket breda.

Vi frågar Jan Holmquist om vilka trender han ser i skyltbranschen framöver. Han nämner då att många specialiserar sig. Där går ju då Holmquist Sign aktivt en annan väg, genom att fortsätta vara breda. 

En trend är också 3D-skrivare. Eftersom Holmquist arbetar i metall så skulle det i så fall bli maskiner som kostar flera miljoner och ändå är mycket långsamma och kräver putsning efteråt.

– Då tror jag mer på att fortsätta fräsa. Men vi fortsätter följa utvecklingen på 3D-området.

Slutligen nämner Jan Holmquist också en fördel som den har som varit länge i branschen.

– Sedan vi började med Corel Draw i slutet av 90-talet har vi sparat alla filer. Så om exempelvis ett hotell öppnar en ny flygel, kan vi ta fram de gamla ritningarna, lägga dit den extra flygeln och sedan uppdatera hela skyltprogrammet.

Fakta:

Några av alla de material som en skylttillverkare arbetar med. När du layoutar en ny logotyp kan det vara bra att fundera på hur den fungerar på en 20 meter bred aluminiumskylt.

Mässing

Aluminium

Dibond

Koppar

Brons

Varmvalsat stål

Rostfritt stål

MDF (Träfiberskiva)

Foam

Plexi

Laminat

Trä

Glas

Hotell, kryssningsfartyg och offentlig miljö är platser där man har stor chans att stöta på Holmquist Signs skyltar.
Foto: Lamin Kavilä.
Många gånger ska en skylt fräsas och med tiondels millimetrars precision ska ett annat material fästas. Där uppskattar man att Corel Draws filer ger mycket detaljerad precision.
Foto: Lamin Kavilä.
Lasergravering är ett av de sätt som Holmquist Sign använder för att framställa skyltar.
Foto: Lamin Kavilä.
Ett axplock av skyltar som tillverkas hos Holmquist Sign. Ibland kan flera hundra skyltar produceras samtidigt. Då använder man sig av Corel Draws funktion att hantera alla gemensamt.
Foto: Lamin Kavilä.
Montering av bakgrundsbelysning är en mycket viktig del av att producera skyltar.
Foto: Lamin Kavilä.

 

Prenumerera på våra nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Välj nyhetsbrev*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.