Redan i höstas avbröts arbetet efter att Pangea hade presenterat ett förslag som fick Försvarets traditionsnämnd och Statsheraldikern att sätta i halsen. Arbetet lades på is för att återupptas i början av februari, då med traditionsnämnden och statsheraldikern med i projektgruppen. När arbetet nu avbryts för gott ligger notan på tre miljoner kornor.
Elisabeth Jansson på Försvarsmakten är projektledare för myndighetens profilarbetet.
Vad har hänt nu?
– I fredags tog ÖB beslutet att vi ska behålla vårt nuvarande heraldiska vapen. Det innebär att den logotyputveckling som har pågått avbryts.
Vem tog initiativ till att lägga ned arbetet?
– Det var ÖB.
Så det här är inget som ni har kommit fram till i arbetsgruppen?
– Nej.
Hur har arbetet fungerat med både designbyrån Pangea, Statsheraldikern och Försvarets traditionsnämnd inblandade?
– Det har fungerat bra. Vi har haft bra diskussioner och högt i tak. Men under varje möte har det stått klart att listan med skall-krav har blivit längre och längre.
Vad är det för krav?
– Det måste vara en sköld, det måste vara en kungakrona. Det får inte vara en bård och den får inte vara tredimensionell. Och så vidare.
– Om vi ska uppfylla de kraven går det inte att motsvara de förändringar som försvaret genomgår.
Så regelverket för hur logotypen får se ut gör att det inte går att skapa en logotyp som motsvarar hur försvaret ser ut i dag?
– Ja, det var därför som beslutet togs att avbryta arbetet. Vi är ju bundna till de här reglerna.
Tidigare talades det om ny logotyp, nu beskrivs projektet som jakten på ett nytt heraldiskt vapen. När snävades beställningen in?
– Det beslutet fattade ÖB i december, att den logotyp vi tar fram ska vara förankrad i den heraldiska traditionen.
Vad händer med resten av profilprogrammet?
– Det är inte så att allt arbete är förgäves, det är logotyputvecklingen vi lägger ner. Den gamla grafiska profilen är från 1995, och det finns många tillämpningar som inte en är med där, till exempel internet. Vi avbryter inte hela profilarbetet.
Varför kopplade ni inte in Försvarets traditionsnämnd och Statsheraldikern från början?
– Det råder delade meningar om hur inblandade de var. Vi hade kontakt med Statsheraldikern i juni 2005, där vi visade upp rundeln som presenterades i höstas. Under det mötet fick vi inga indikationer på att det var några problem med logotypen. Problemet var att vi inte var tillräckligt tydliga med att rundeln skulle användas istället för det heraldiska vapnet.
– Det bidrog till att vi trodde att vi hade med oss Statsheraldikern, trots att vi inte hade det.
Och Försvarets traditionsnämnd?
– Inför arbetet djupintervjuade vi Christian Braunstein, som är sekreterare i Försvarets traditionsnämnd. Men de var inte med som en formell referensgrupp. Det var en miss, säger Elisabeth Jansson.
– Men det var inte heller så att Förvarsmakten satte igång det här arbetet utan att ta kontakt med Statsheraldikern. Så naiva är vi inte.
Mer på Capdesign.se
Försvaret återupptar profilarbete (2006)