Min läslista

Din läslista är tom.

Sök på capdesign.se

Notis
13710

Vässa din kunskap

TEXT Sara Wilk
Annons

Vad har du för rättigheter när det kommer till utbildning och kompetensutveckling? Måste arbetsgivaren stå för fiolerna och går det att dra av distanskursen på företaget? Förutsättningarna är olika och det är många faktorer som påverkar vad du som anställd eller frilans har rätt till.

Som fast anställd är det ofta arbetsgivaren som bestämmer om din vidareutbildning eller kompetensutveckling och om de vill stå för kostnaderna, även om det i vissa fall regleras av kollektivavtalen. Men det viktiga är att ta upp frågan till diskussion, det är representanter för fackförbunden Unionen och Dik överens om.

— Man har inga rättigheter som sådana, det finns ingen lag om kompetensutveckling, men du har rätt att ta tjänstledigt för studier. Däremot kan man kollektivavtala om det, säger Lisa Gemmel som är jurist och ombudsman på Dik.

  • Lisa Gemmel, jurist och ombudsman på Dik. Foto: Anders Haglund

Vid en första anblick är det snårigt att få koll på vad som egentligen gäller när det kommer till kompetensutveckling — det är många olika parametrar och aspekter som väger in. I grunden finns det inga centrala, lagstadgade bestämmelser, konstaterar alltså Lisa Gemmel, men vissa kollektivavtal har så kallade utvecklingsavtal som reglerar arbetsgivarens skyldigheter. För att de ska vara aktuella måste arbetsgivaren ha kollektivavtal.

Hur utvecklingsavtalen ser ut kan variera beroende på fackförbund och bransch. Unionen säger till exempel att arbetsgivaren är skyldig att erbjuda kompetensutveckling om det finns ett behov sett till den anställning man har. Alltså när det gäller kunskap som behövs för att göra sitt jobb ordentligt.

Ligger utbildningen inom utvecklingsavtalet menar Unionen att arbetsgivaren egentligen ska bekosta den, och att den till viss mån ska genomföras på arbetstid. En vanlig lösning är att man får ledigt för obligatoriska träffar och viss inläsning, men att man också får använda sin egen lediga tid.

— Men det vi ser och vet är att när det gäller vidareutbildning och kompetensutveckling har ganska många ett behov av att kanske gå vidare till något annat, att bredda sig, som ju går utöver det man kan kräva av arbetsgivaren utifrån utvecklingsavtalet, säger Martin Wästfelt som är chefsjurist på Unionen.

  • Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen. Foto: Unionen

Om det är fallet påpekar Martin Wästfelt att man som anställd ska försöka starta en dialog med sin arbets-givare, kanske genom att berätta om den där kursen, eller att man skulle vilja utvecklas och komma vidare. Ibland går det att komma fram till en möjlig lösning ändå.

Lisa Gemmel håller med och tipsar om att ta upp frågan i situationer då man ändå pratar om sin tjänst och vart man vill i framtiden, till exempel under ett utvecklings- eller lönesamtal.

— Min ingång är att det ligger i arbetsgivarens intresse att ha personal med aktuell kunskap. Det händer saker hela tiden, så om personalen inte får fortbilda sig så riskerar företaget att hamna efter konkurrensmässigt. Det är en bra investering att investera i sin personal, säger hon.

Enligt studielagstiftningen måste arbetsgivare ge de anställda ledigt om de vill utbilda sig, även inom andra områden som ligger utanför verksamheten, men då sker det med fullt löneavdrag — det vill säga utan lön.

Som frilansare bestämmer du själv över din arbetstid och vad du väljer att satsa på. Men det betyder inte att det bara är att signa upp sig på en utbildning och dra av den på firman. Det finns några faktorer som påverkar om kostnaderna är avdragsgilla.

Reglerna ser lite olika ut beroende på om du driver en enskild firma eller ett aktiebolag. Men det grundläggande, oavsett företagsform, är att utbildningen har ett samband med verksamheten. Alltså, går den i linje med det du redan gör idag — och kommer kunskaperna att bli till nytta för företaget?

Är svaret på någon av frågorna nej så handlar det troligtvis om det som kallas personliga levnadskostnader, och de är inte avdragsgilla om du har en enskild firma. Detsamma gäller om utbildningen utökar verksamheten på något sätt, till exempel om du är grafisk formgivare och läser en copykurs.

— Utgifter för utbildning ska avse att bibehålla yrkeskompetens, vidmakthålla redan förvärvade kunskap eller hålla sig à jour. Och som enskild företagare ska man kunna visa eller göra sannolikt att det handlar om fortbildning av förtagaren, säger Dan Andersson som är rättslig expert på Skatteverket.

  • Dan Andersson, rättslig expert på Skatteverket. Foto: Göran Kjellebäck

Driver du ett aktiebolag får du dra av alla utbildningar på firman. Men kriterierna är desamma — med skillnaden att det är du personligen som kan bli förmånsbeskattad om de inte uppfylls. Är du osäker eller vill veta vad som gäller för de andra företagsformerna bör du kontakta Skatteverket.

Imbi Krutrök

Titel Grafisk formgivare och art director, Creon
Har läst Grafisk design, distanskurs på Batteri kommunikation.
Grafisk design — steg 2, distanskurs på Berghs School of Communication.
Bild och kommunikation samt webbdesign, deltid på Växjö universitet.

Varför vidareutbildade du dig?

— Jag älskar att jobba med grafisk form och det finns så mycket inom det här området att lära sig, det är en outsinlig källa att gräva ur.

Hur funkade det att utbilda sig och jobba samtidigt?

— Min arbetsgivare är väldigt generös när det gäller utbildningar så jag har verkligen haft bra möjligheter på det sättet. Jag får dock plugga på min fritid, så det har inte direkt varit 40 timmarsveckor, men det var det värt.

Har du haft någon nytta av de utbildningar som du har gått?

— Ja, jättemycket. Men man utvecklas hela tiden, så det är svårt att säga exakt vad som är kursrelaterat och vad som kommer sig av att man jobbar med och tänker på design, typografi, färg och form dagligen.

Har de lett till någon konkret förändring i din yrkesroll?

— Det är svårt att säga. Jag har jobbat på Creon i sju år. Min roll i början och min roll nu ser väldigt annorlunda ut. Dels för att jag har en annan kompetens idag och dels för att företaget har vuxit till det dubbla.

Har du några tips till andra som vill vidareutbilda sig?

— Man måste vara beredd på att lägga ner väldigt mycket jobb om det ska ge någonting. Min erfarenhet är att det är stora skillnader mellan olika utbildningar, både i arbetsinsats och vad man till syvende och sist får ut av kursen, så ett tips kan ju vara att försöka hitta folk som gått utbildningen man är intresserad av och höra vilka erfarenheter de har. 

Emelie Langer Strömberg
Titel
 Vikarierande marknadsassistent, Fiskarhedenvillan.
Har läst Art Direction, distanskurs på Berghs School of Communication.

Varför vidareutbildade du dig?

— Under flera år har jag varit nyfiken på art direction-utbildningen. Jag vill arbeta med projekt och få fram en tydlig helhet, gärna kombinerat med formgivning och bild. I dagsläget är jag tjänstledig från en gratistidning, där arbetade jag som annonsproducent och grafisk formgivare.

Funkar det att utbilda sig och jobba heltid samtidigt?

— Det gör det verkligen, men det handlar om att bestämma sig och att viljan och kraften finns. Jag frågade min chef om jag fick gå ner i tid om det skulle behövas, men det var ingenting jag gjorde. Jag satt kvar på jobbet på kvällarna eller så pluggade jag hemma. Jag frågade om jag kunde få utbildningen betald, men det passade inte just då så jag betalade själv.

Har den lett till någon konkret förändring i ditt yrkesliv?

— Jag är fortfarande anställd på en tidning, men tog chansen till det här jobbet på Fiskarhedenvillan som marknadsassistent. Här får jag prova på en hel del som jag utbildade mig i, vilket är superkul! Jag tror att utbildningen hade betydelse, den var så himla bra och den har ett bra rykte.

Har du några tips till andra som vill vidareutbilda sig?

— Planering är a och o, om man som jag jobbar och ska plugga samtidigt så måste man planera och se över veckan. Sedan gäller det att bocka av allt och ta tag i saker i tid så att man inte skjuter upp det. Man får förbereda sig på att det tar mycket tid och energi. Men det är så kul och värt det! 

Det finns många olika, kortare utbildningar för dig som arbetar inom grafisk kommunikation. Vi har samlat några av dem som verkar inspirerande för dig på jakt efter utveckling. Många av dem är avgiftsbelagda. Klicka dig in på skolornas hemsidor om du vill veta mer om kostnader eller kommande startdatum. 

Kurser på kvällstid 

Digital Management
Berghs School of Communication
Två kvällar i veckan i tio veckor.
Egen studietid: 5—10 timmar per vecka.

Digital marknadskommunikation
Berghs School of Communication
En kväll i veckan i tio veckor.
Egen studietid: 5—10 timmar per vecka.

Marknadskommunikation
Berghs School of Communication
Två kvällar i veckan i tio veckor.
Egen studietid: 5—10 timmar per vecka.

Digital Strategy
Hyper Island
Tio tillfällen. 

Kurser på dagtid 

Att positionera och bygga varumärken
Berghs School of Communication
30 lektionstimmar.

Design Management
Berghs School of Communication
50 lektionstimmar.

Inhouseproduktion
Berghs School of Communication
36 lektionstimmar.
Hemarbete: 10—15 timmar.

Projektledning — med ledarskapet i fokus
IFL (Handelshögskolan i Stockholm)
Totalt fem dagar.

Strategisk marknadsföring
IHM Business School
18 tillfällen, ett pass i veckan.

Strategic Brand
Management
IHM Business School
Tio tillfällen, ett pass i veckan.

Master Class
Hyper Island
Tre dagar.

Nybörjar-, fortsättnings- & inspirationskurs i kalligrafi
Kalligrafiakademien
Tre dagar.

Kurser online eller på distans 

Tidningsdesign
Berghs School of Communication
15 veckor.
Egen studietid: tio timmar per vecka.

Visuell identitet
Berghs School of Communication
15 veckor.
Egen studietid: tio timmar per vecka.

Kreativ kommunikation
Batteri kommunikation
Tio veckor (tidsåtgång 8—10 timmar per vecka). 

Högskolekurser på kvartsfart

Luleå tekniska universitet
Introduktion till lean
7,5p, distans.

Linnéuniversitetet
Storytelling
7,5p, distans.
 


Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/sippiese/capdesign.se/wp-content/themes/cap/functions.php on line 5206

Warning: file_get_contents(https://urls.api.twitter.com/1/urls/count.json?url=https://capdesign.se/vassa-din-kunskap-2/): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/sippiese/capdesign.se/wp-content/themes/cap/functions.php on line 5206
Annons
Annons
Annons

Magasinet

magimage
magimage
2018
No2

Sthlm signs handmålar | Nordblicks nya profil | Semiotik i grafiken | Galleri: Simon Hjortek | Löwengrips redesign | Designa effektiva logotyper | Att redesigna eller ej | Nystartade studion Ulmaja Wilsson | Vi testar Loupedeck

Prenumerera
magimage
magimage
2018
No1

Passionsfyllt foundry | Typografiska omslag | Jämställt inom typografin | Historisk inspiration | Rörlig typografi | Att nå ut med snitten | Webbverktygen för typo | Byråer efter koncept

Prenumerera
magimage
magimage
2017
No5

Framtiden för reklam | Inkludering för tillväxt | Formgivarens roll i en globaliserad värld | Norm Form | Aardman Studios | Färg på rätt sätt | En kräsen generation

Prenumerera
magimage
magimage
2017
No4

Klarnas nya form | Från A till Zlatan | Vikten av design hos Sveriges digitala jättar | Curious ställer frågan först | Starka identiteter för stora varumärken | Converse tar steget fram med blicken bakåt | Nordiskt fokus på flygplansmat

Prenumerera
magimage
magimage
2017
No3

Psykedelisk design | Koncept för krögare | Gedigna kreatörer | Identitet med stil | Matigt fotografi | Alectas historia | Läskig analys

Prenumerera
magimage
magimage
2017
No2

VR till folket | Karaktärsdesign | Robert Sundelin | Johanna Hanno | En byrå över gränser | Framtidens filmstudio | Wacoms nya plattor | Juventus rebrand

Prenumerera
magimage
magimage
2017
No1

Fantastiska världar – Alexander Jansson & Mina Lima | Jakob Trollbäck | Rysk revolution | Magasindesign | Ny form för public service |

Prenumerera
magimage
magimage
2016
No4

Starta egen byrå? – Möjligheterna, utmaningarna och fallgroparna | SJ byter spår | På besök hos Bold | Få effekt utomhus | Typsnittens psykologi | Pionjärer inom VR | Pinterests planer

Prenumerera
magimage
magimage
2016
No3

Tonsäkra omslag – från vinyl till ikon | I huvudet på Jesper Waldersten | En bråkig 40-åring | Där data dominerar | Stjärnskottet Rachel Gogel

Prenumerera
magimage
magimage
2016
No2

Att formge bortom skärmen | Jonathan Barnbrook | Sätt översättningarna | Så funkar Adobe XD | Aktuellt | Portfolio

Prenumerera
magimage
magimage
2016
No1

Design <3 kod I Färglära från Way Out West I Hon formar nyheterna I Så arbetar du med virtuell verklighet

Prenumerera
magimage
magimage
2015
No8

Henrik Nygren | Formgivarpanelen trendspanar | Appar utan kod | Årets stora formhändelser

Prenumerera
magimage
magimage
2015
No7

Tema: Typografi | Tobias Frere-Jones | En eklektisk typ | Slitstark form | Från Lady Gaga till Hamilton

Prenumerera
magimage
magimage
2015
No6

Tema: Karriär | Framtidens kompetens | Björn Kusoffsky | Maxa frilansverksamheten | Nyheterna i Adobe Creative Cloud

Prenumerera
magimage
magimage
2015
No5

Tema: Hantverk | En responsiv pionjär | Lotta Kühlhorn | Färgglad ölform | Guide: Kalligrafi

Prenumerera
magimage
magimage
2015
No4

Tema: Grafisk identitet | Tre identiteter | Acne Advertising | Alla finalister i #omSLAGET | Emojins intåg

Prenumerera
magimage
magimage
2015
No3

Bärbar design | Filmisk form | Jane Bark | Högupplösta skärmar | Uppe i molnet

Prenumerera
magimage
magimage
2015
No2

Wyatt Mitchell | Grafitti i storformat | Iskalla typer | Ett tungt frågetecken | Guide: Välj rätt papper

Prenumerera
magimage
magimage
2015
No1

Bildens kraft | Microsofts designchef om framtiden | Lasse Skarbövik | Spel som gör skillnad | Guide: Nyheterna i Camera Raw

Prenumerera