Wallbaby är en ny onlineshop för premium affischer. Bakom företaget står de Stockholmsbaserade fotograferna Pierre Persson och Eveline Eliasson, som startade Wallbaby ur en kärlek och passion för konst och inredning.
När Snask 2021 fick i uppdrag att ta fram företagets identitet var Wallbaby en tom målarduk, utan vare sig namn, strategi eller design. Att få bygga upp allt från grunden beskriver Fredrik Öst, Snasks grundare, som ”fantastiskt roligt”.
– Som alltid när man kommer in så tidigt och kan påverka från start, så blir det ofta väldigt bra och allt håller ihop hela vägen. Som vanligt när vi bygger varumärken så ville vi inte fokusera för mycket på själva produkten eller tjänsten, utan snarare bygga ett varumärke som folk delade värderingar med och ville vara en del av.

Sammanfläta visuella visioner
Att utveckla en identitet från scratch innebär förstås också ett nära samarbete med kund för att implementera deras vision med byråns. Här var Wallbaby med hela vägen från varumärkesstrategi och röst till visuell identitet och produktion.
– Grundarna Pierre och Eveline är fantastiska människor och tillsammans skapade vi ett härligt team som såg till att det var en smooth sail hela vägen från planering till leverans. Det var viktigt för oss att få fram känslan och värderingarna som Pierre och Eveline hade med varumärket.
Bild: Snask.
Skulle du säga att det generellt är enklare eller svårare för en byrå att ha lite, eller inget, tidigare material att utgå ifrån?
– Det beror på hur man menar. Såklart är det jätteviktigt att höra och ta med sig kundens affärsidé, vision och kunskap, det finns ju med oavsett om det är något helt nytt eller en rebrand. Ofta behöver vi skriva om briefen ändå och kundens vision av sitt nya varumärke är oftast inte det ”rätta”.
– Därmed följer ett helt nytt varumärke ofta samma process som en modernisering av ett existerande. Vi utmanar, pushar och förändrar kundens uppfattning och ambition samtidigt som vi ser till att dom kan ”walk the talk”, säger Fredrik.

Namnet Wallbaby
Utmaningen var att skapa en ny position och få varumärket att stå ut bland de många andra konkurrenterna på marknaden för onlineaffisher. Här blev namnet en viktig del och även utgångspunkten för det vidare arbetet med identiteten. Med en inledande research- och utforskningsfas brainstormades det friskt kring det perfekta namnet, tillsammans med copybyrån Reed Words.
– Wallbaby var ett av många bra namnförslag men som i slutändan var det som kändes spot on. Vi byggde strategin på kärlek och speciellt kärlek för dina väggar och ditt hem och vad dom vill ha, ”The posters your walls desire”. I det avseendet passar Wallbaby perfekt, säger han.

Typografi och kärlek som koncept
”Att köpa en affisch till din vägg på Wallbaby ska kännas som äkta kärlek i all sin stökiga, sköra, vanliga glans. Du köper den för att den vidrör din själ. För att du skulle rädda den från ditt brinnande hus. För att du skulle kämpa för den i en skilsmässa”.
Så lyder en del av Wallbabys konceptbeskrivning. Just kärlek har varit ett viktigt ledord i utvecklingen av identiteten och har fått påverka både logotyp och typsnitt. Här föll valet på Graúna, ritat av brasilianska Gabriel Figueiredo, i en stark och klar röd nyans.

– Då rösten och budskap är väldigt flörtiga och expressiva behövde vi ett typsnitt som kunde uttrycka samma känsla och matcha tonaliteten. Graúna är vågat och tar för sig samtidigt som det är mjukt, som ett par läppar redo för en kyss. Vi lade även till en ram/skugga för att representera känslan av en inramad poster. Med den röda färgen och skuggan blir Graúna det som får rösten och budskapen att ta för sig i Wallbaby’s kommunikation. Break up with beige!

Konstsamlar-personas
Fredrik berättar vidare att de ville skildra en slags romantik mellan affischen och åskådaren genom att leka med idén om en flirtig relation. Därav skapade Snask fem olika konstsamlar-personas, där blicken av kärlek och attraktion från affischens synvinkel får stå i centrum. Det ledde till en mångsidig och lekfull samling stillbilder och filmer som fått spela huvudrollen i den visuella identiteten.




