Gif-animerad konst i utställning

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-11-18

 | 

PUBLICERAD 

2015-11-18
I dag startade den digitala konstutställningen Art.gif i Västermalmsgallerian i Stockholm.
Utställningsväggen. På bild också Martina Kirs Lindblom, marknadsansvarig på Västermalmsgallerian och Kristina Sallnäs från Young Art.
Utställningsväggen. På bild också Martina Kirs Lindblom, marknadsansvarig på Västermalmsgallerian och Kristina Sallnäs från Young Art.

Utställningen är ett samarbete mellan Västermalmsgallerian och konstproducenten Young Art, som genom sitt nätverk plockat ut 12 unga konstnärer från runt om i världen. Den fokuserar på gif-animationen som konstform och kommer under två veckor att stå i Tegelgången på Västermalmsgallerians nedre plan.

– Med Art.gif i Västermalmsgallerian kan vi erbjuda konst av lovande internationella konstnärer, gestaltad genom digitala medier. Det ligger helt i linje med vår ambition att skapa olika upplevelser inom mode, konst och design för att erbjuda våra besökare kreativitet och inspiration, säger Martina Kirs Lindblom, marknadsansvarig på Västermalmsgallerian.

– Vi har identifierat de internationellt mest intressanta unga konstnärerna inom digital konst som alla tagit fram unika och fantastiska verk. Vi hoppas att fler får upp ögonen för gif-animationer som konstuttryck, säger Antonia von Euler-Chelpin, grundare av Young Art, Nau Gallery och Arrivals.

Utställningen kommer att ha guidade visningar och presentatör under vernissagen i kväll klockan 18 är Anders Karnell, konstguide och konstredaktör på Nöjesguiden.

Konstnärerna har valt att tolka formatet på olika sätt, och vi pratade med de två svenska kreatörerna som var på plats, Sandra Zupanic och Emilie Mottet.

Varför skapar ni konst i det här formatet?
– Mitt examensprojekt på Konstfack var An Animated Gif IRL där jag skapade fysiska loopande konstverk som var som gif-animationer. I det verket jag gjorde nu ville jag skapa ett samspel mellan det digitala och det fysiska. Det behöver dessutom inte vara så komplicerat och är det ett format som är lätt att sprida, säger Sandra Zupanic.

– Jag gillar det för att det går snabbt att ta fram och det är enkelt att realisera en idé i det formatet. Jag jobbar med animation och det krävs mycket mer för att ta fram en slutprodukt med där. En gif är så opretentiös och låter en göra lite som en vill, vilket lockar mig, säger Emilie Mottet.

Sandra Zupanic och Emilie Mottet som skapat varsitt konstverk till utställningen.
Sandra Zupanic och Emilie Mottet som skapat varsitt konstverk till utställningen.