Illustrerad natur

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-10-23

 | 

PUBLICERAD 

2015-10-23
Andreas Egenaes har arbetat med sin illustrationsserie Nordiska djur i mer än ett år och fortsätter att arbeta med serien Afrikanska djur. Vi pratade med honom om vad som gör polygoner så intressanta.

Du har jobbat länge med det projektet – vad är det som gör det så roligt?
– Jag tror det beror på att det är en utmaning, sen ser jag det lite som avslappning, ”att hitta formerna” blir lite som meditation. Ett avbrott från omvärlden.

Hur ser processen ut när du gör dina djurillustrationer? Vilket steg kommer först?
– Först och främst så gäller det att hitta en bra referensbild att utgå ifrån. Det är a och o, sen sätter jag mig ner och bygger ett triangelmönster över bilder som matchar färgerna och skuggningar. Därefter fyller jag trianglarna med motsvarande färg. Efter detta är det oftast en del färgkorrigering kvar sen så är jag klar.[fakta id=”30278″]

Vad är det som lockar med polygon-formerna?
– För mig är det enkelheten som ändå kan visa slutformen, att en bild kan brytas upp i enklare former fortfarande kan visa ett sammanhang. Sen gillar jag att det är svårt.

Vad är svårast?
– Det svåraste för mig har varit att lära mig hitta trianglarna, att se var de ska läggas utan att ta för lite plats och inte ha en mening, men samtidigt så vill jag inte att trianglarna ska blir för stora så att de plockar bort detaljer ur bilden.