Normkritisk målarbok

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-11-10

 | 

PUBLICERAD 

2015-11-10
Fem gymnasieelever från Borås har skapat en normkritisk målarbok för barn som grund för sitt Ung Företagsamhet-företag Blanca UF.

normkritiskt

Vad studerar ni?
– Vi alla, Micaela Andersson, Astrid Gynnemo, Lina Kantola, Sara Offerlind och Amanda Ekström, studerar tredje året på designlinjen på Bäckängsgymnasiet i Borås.

Varför just en målarbok?
– Vår första tanke var att utveckla en litterär bok för barn. Men då två av gruppens medlemmar var i en bokhandel för att titta på utbudet av barnböcker blev vi chockade över hur uppdelade just målarböckerna var mellan de två könen. Det blev genast solklart för oss att vi istället skulle fokusera på en målarbok då det redan fanns hyfsat neutrala litterära böcker. Här såg vi en enorm möjlighet till att faktiskt göra skillnad. Självklart såg vi även våra tre år på designlinjen som en stor fördel för oss.

Vad för slags bilder som kommer att finnas med i boken?
– Listan på olika motiv har med tiden blivit väldigt lång då vi söker mångfald och vill få med så mycket som möjligt i boken. Vi har mindre provocerande motiv som en kille som rider samt en tjej som åker skateboard. Sen har vi även de något mer vågade motiven som ett homosexuellt par samt en man som använder BH.

Har ni fått någon respons?
– Ja, och väldigt positiv sådan. Vi vågade aldrig tro att vi så tidigt skulle få så positiv respons. Men redan efter att vi lagt upp vår första bild på Instagram fick vi kommentarer om att folk är intresserade av att köpa boken. I vår tidigare marknadsundersökning fick vi även stor respons från föräldrar och lärare som tycker att en sådan bok verkligen saknas på marknaden.

Var kommer namnet företagsnamnet Blanca ifrån?
– Vi anser att alla föds som blanka blad, och det är just ur detta som vi har tagit företagsnamnet. När en föds finns inga fördomar mot andra eller en själv, men så fort en kommer i kontakt med den riktiga världen börjar en formas utefter de normer som finns i samhället. Vi vill att dessa barn, blanka blad, ska fyllas med saker som låter varje individ utvecklas som den vill, utan uppfattningar om de förväntningar som finns på ens kön, etnicitet och utseende.

12049543_173774939632693_1687621704033496856_n