Ny podd lyfter fotografers liv inför framtiden

TEXT 

Mette Rosencrantz

PUBLICERAD 

2025-03-06
Den nystartade podcasten ”Fotografiska liv” skildrar svenska fotografer med olika typer av fotografiska uppdrag i bagaget och deras story. Bakom initiativet står Anna Näslund och Jenny Morelli, som genom podden ämnar bidra med ett fotohistoriskt värde för framtidens forskare. De 20 intervjuer som hittills släppts fångar upp ett kulturarv som inte går att ta på fysiskt, som berättelser, traditioner och erfarenheter.
Anna Näslund och Jenny Morelli. Foto: Christian Schneider.

Jenny Morelli, ansvarig utgivare och chefredaktör för tidningen Fotografisk Tidskrift, har tillsammans med Anna Näslund, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, startat podden Fotografiska Liv. I varje avsnitt intervjuas en fotograf om deras yrkesliv och förhållande till fotografi.

– Med podden vill vi förmedla kunskap om hur det är att vara fotograf, hur fotografer arbetar och tänker kring fotografi. Alla vi träffat har verkligen mycket att berätta, säger Jenny.

Idén till podden kom av att Anna, som fotohistorisk forskare, ofta fick leta förgäves efter information om fotografer och deras verksamhet. Med inspiration från British Library som bevarat intervjuer med konstnärer tog hon idén om en mer djupgående fotopodd till Jenny på Fotografisk Tidskrift.

– Jenny hade den journalistiska kunskapen som behövdes för att spela in poddar, så vi satte helt enkelt igång. Hittills har vi intervjuat 20 personer och vi har satsat på bredd, det vill säga fotografer som har haft väldigt olika typer av fotografiska uppdrag, inom dagspress, reklam och mode eller med medicinsk fotografi, dokumentärfotografi, naturfotografi och konst, säger Anna.

Medverkande i Fotografiskt liv. Foto: Christian Schneider.

Ett hybridprojekt för samtid och framtid
Anna belyser att Fotografiska Liv är ett hybridprojekt: både en poddserie och ett fotohistoriskt ljudarkiv. Vidare förklarar hon att mycket av den information som samlas, som exempelvis bakgrunden till varför och hur specifika bilder kommit till, sällan finns bevarade i offentliga och privata arkiv. Tanken är därför att ljudarkivet ska bidra med ett fotohistoriskt värde för både lyssnare idag och forskare i framtiden.

Vad kan man som lyssnare förvänta sig av podden?

– Man kan till exempel få veta hur det var att lära sig mode- och reklamfotografi genom att vara lärling på 1970-talet, hur en arbetsdag kan se ut för en fotojournalist på 2020-talet och om de arbetsmetoder och regler som en medicinsk fotograf arbetar efter, säger Jenny, och Anna lägger till: 

– Men det kan också vara de små detaljerna som vilka uppdragsgivare man har haft och hur man kom in på den fotografiska banan. Tanken är alltså att intervjuerna ska vara intressanta för en bred allmänhet men också kunna användas av forskare i framtiden.

Medverkande i Fotografiskt liv. Foto: Christian Schneider.

De 20 avsnitt som släppts går att lyssna på redan nu (länk!). Planen är dock större än så, Anna och Jennys mål är att göra 100 intervjuer med 100 fotografer totalt. Intervjuerna kommer även finnas tillgängliga för framtida fotohistorisk forskning i Kungliga bibliotekets Svensk mediedatabas. 

Läs också: De kan vinna Svenska fotobokspriset 2025

De fotografer som hittills intervjuats är:

Alexander Mahmoud
Anna Clarén
Amiteera Birina
Bruno Ehrs
Carl Bengtsson
Claes Grundsten
Dawid
Ewa Stackelberg
Gerry Johansson
Helene Schmitz
Håkan Elofsson
Jannis Politidis
Julia Hetta
Maria Miesenberger
Martin Petersson
Meli Peterson Ellafi
Märta Thisner
Peter Segemark
Stina Brockman
Vivianne Lindbergh

Prenumerera på våra nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Välj nyhetsbrev*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.