Prova Luminar 4

TEXT 

Lamin Kivelä

ÄNDRAD 

2020-10-07

 | 

PUBLICERAD 

2020-10-07
Luminar är programmet för bildredigering som kanske mest är känt för att snabbt och snyggt kunna byta ut himlen i dina bilder. Vill du prova, finns en gratis testversion.

Enligt utvecklaren Skylum använder Luminar artificiell intelligens för att hjälpa användaren med retuschering som ofta kan ta lång tid att göra ”manuellt”, som att byta ut himlen i bilder med lövverk och andra detaljer som tar tid att maska, göra ögonen lite större i porträtt och lägga till solstrålar i foton.

Här provar vi en ny himmel på en bild från Bastrop State Park i Texas, USA. Foto: Wing-Chi Poon, CC BY-SA 2.5.
Här provar vi en ny himmel på en bild från Bastrop State Park i Texas, USA. Foto: Wing-Chi Poon, CC BY-SA 2.5.

Men appen fungerar också som en vanlig bildredigerare och har även funktioner för att hantera bildsamlingar. Kanske värd att prova om du letar alternativ.

Testversionen av Luminar 4 ska fungera i 7 dagar och du laddar ner den från Skylums sajt. Vi har inte hittat några begränsningar i redigeringsfunktionerna i testversionen, däremot måste du lämna ifrån dig en mejladress för nyhetsbrev från Skylum för att kunna ladda ner appen.

Full version och ”evig” licens av Luminar 4 kostar 67 euro, inklusive moms i Skylums webbutik. Se dock upp med antal licenser du lägger i varukorgen, då webbutiken gärna föreslår licens för 2 datorer i ett paket.

Appen fungerar fristående och som plugin till Adobe Lightroom classic, Photoshop och Photoshop elements samt för Apple Photos på OSX.

Luminar 4 finns för OSX på Mac och Windows på PC. Enligt systemkraven för Mac ska det räcka med en maskin från tidigt 2010 och på PC gäller Windows 7 eller nyare. På båda plattformarna behöver Luminar 4 minst 8 GB ram och 10 GB utrymme på hårddisken.