Ny utbildning slår ihop programmering och grafisk form

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2019-06-17

 | 

PUBLICERAD 

2019-06-17
Mitt i Boden skapar Changemaker Educations en specialinriktad yrkesutbildning inom programmering, grafisk design och UX.
Vivienne Koh driver utbildningen hos Changemaker Educations i Boden.

Den nya utbildningen ska täcka behovet av utvecklare med gedigen kunskap inom grafisk design och UX som också förstår kundens affärsnytta. Ansvarig för att driva utbildningen är Vivienne Koh. Hon är en erfaren art director, designer och utvecklare med yrkeskunskap från både Singapore och Australien.

– Vi är djupt inne i den digitala eran. Oavsett om människor gillar det eller inte är det logiskt att interagera med, och lära sig mer om, förändringarna som sker i samhället. Nästan alla spenderar en majoritet av sin tid på webben i dag, så det är givet att man borde lära sig hur den fungerar. Det finns ett stort behov av nya webbdesigners och webbutvecklare med grafisk kunskap som grund för skapandet, säger Vivienne Koh.

Att nästan alla företag och organisationer behöver en närvaro på webben i dag innebär att det finns många arbetsmöjligheter för den som är skicklig, menar hon. Samtidigt är det enklare än någonsin att starta eget företag och antalet hemsidor som behöver byggas och underhållas växer hela tiden.

– Att använda sig av olika webbsidor och e-handel har blivit givna delar av livet. I dag ser vi hur stora utvecklingscenter etableras i bland annat Indien som jobbar på distans med hela världen. Men för företag finns en stor fördel med att ha lokala utvecklare eller designers som man kan prata med och som förstår det lokala kundbeteendet, fortsätter Vivienne Koh.

Målet är att driva en av världens bästa utbildningar, med hopp om att kunna skapa en större inkludering av nya identiteter inom design och utvecklingssektorn.

– Min förhoppning är att kunna bidra till nya kompetenser för att möta det växande behovet som finns av grafiska designers med kunskap inom utveckling och webbdesign. Visionen är att binda samman kunskap från olika industrier, identiteter och länder och på så sätt hjälpa de studerande att förstå hur olika branscher hänger ihop. På de sättet kommer de kunna bidra ännu mer i ett samhälle där kunskapsdelning står i centrum med en kunskap som rör alla inte bara några få.

Anna Möller, som är affärsutvecklare på Changemaker Educations, berättar att det för denna utbildning kommer finnas möjlighet att söka och tilldelas både Elisabeth Tegner-stipendiet som riktar sig till kvinnor inom spel och IT, samt att skolan kommer ha ett samarbete med Womengineer I Norrland och en tät dialog med Emelie Fågelstedt, grundare av Svenska Nomader och “Think coding”.

– Vi kommer se till att aktivt bedriva en kontinuerlig dialog kring inkludering med resten av branschen på en nationell och internationell nivå. Detta eftersom vi är övertygade om att branschen är i behov av andra personer än män för att kunna utvecklas åt rätt håll på ett modernt och nytänkande sätt som passar kunder och övriga målgrupper. Detta är inte bara en mission för oss, det är en passion att vara med och förändra branschen för designers och utvecklare som arbetar inom nya och traditionella medier, säger Anna Möller.