Sedan våren 2009 driver paret Tad och Jessica Carpenter i Amerikanska Kansas City design- och varumärkesstudion Carpenter Collective.
Förutom till exempel jobb med identitetsdesign, formgivning av böcker och öletiketter märks en trillion konsert-affischer, för artister som Bob Dylan, Snoop Dogg och The Black Keys, för att bara nämna några.
Men press, kanske för mycket självkritik och den alltid överskuggande ekonomiska aspekten i uppdrag bidrog till att den kreativa processen 2015 stannade av.
– Jag behövde verkligen hitta tillbaka till att göra sånt jag älskar och påminna mig själv om hur mycket jag verkligen älskar att skapa, berättar Tad Carpenter då CAP&Design bollar frågor med honom per mejl under augusti och september 2021.

Lösningen för Tad Carpenter blev att varje söndag rita, designa, skulptera och sy ihop en tolkning av solen.
Varför just solar?
Svaret blir att han ville ”använda ett objekt som var tillräckligt brett för att fyllas med mening”.
– Ungefär som hur vi designar en logotyp genom att skapa en symbol, som vi sedan fyller med mening. Jag ville också använda något med en positiv kärna som ingav hopp. Jag behövde det i mitt liv.
Boken Sunday Suns ger enligt Tad Carpenter ”en viss insikt i hur experimentell lek kan vara terapeutisk” och om CAP&Design får göra ett tillägg här skulle det nog vara ”manisk”.
Hur många solar finns det i boken?
– Massor! Jag har faktiskt inte räknat. Jag har fram till idag gjort 330 solar och alla kunde inte få plats i boken på 216 sidor, men de flesta. Jag skulle gissa på minst 225–250.
Solarna har han jobbat fram i en mängd olika tekniker och material. Som den textila ”rug-hooking” Sol nummer 173, som han gjort i samarbete med sin mamma, textilkonstnären Becki Carpenter.
– I rug hooking färgar du din egen ull för att sedan dra öglor av ullen genom lin eller säckväv.
Ett annat exempel är Sol nummer 319.
– Jag är förälskad i Amerikanska förpackningar för fyrverkerier och speciellt förpackningarna Black Cat använder (Amerikansk varumärke för fyrverkerier. Reds. anm.)
I layout- och formprocessen samarbetade Tad Carpenter med bokförlaget, Counter Print.
– Ett tag övervägde vi att göra boken sekventiell, sedan funderade vi på att dela upp innehållet efter medium, handritat, logotyper, målningar och skulpturer, men i slutänden landade vi i att använda årstiderna.
Förutom solarna innehåller boken också texter om processen och bakom kulisserna- dokumentation.
Vilka typsnitt har ni använt och varför?
– Vi använder Grouch för rubriker och Brown för brödtext – den ena är en sans-serif, men båda är varma och vänliga, som projektet. Det är så stor variation på estetiken i boken – från helt modern till skamlöst retro. Valen av typsnitt, serif och sans-serif, gammalt och nytt stödjer den mixen av influenser, förklarar Tad Carpenter.
Kan du berätta om texterna i boken?
– Mitt yrke är designer, men jag njuter av att skriva. Det känns ofta som att designa med ord. Kärnan i projektet var att dra mig bort från en plats där jag inte ville vara i längre, kreativitet och mental hälsa i en nedåtspiral och jag visste att en förändring måste till.
Den inbundna boken är tryckt i offset hos 1010 International. Inlagan är tryckt på ett obestruket, träfritt papper med ytvikten 140 gram. Skyddsomslaget som finns i tre olika Pantone-kulörer är tryckt på samma papper som inlagan. Pärmarna är klädda i Wibalin Buckram från Winters & Company.
– Papper valde vi baserat på taktila kvalitéer. Buckam-embossed texturen kontrasterar mot det mjuka, obestrykta papperet på skyddsomslaget och textsidorna. Men, trots de olika texturerna är boken obestruken rakt igenom och det binder ihop allting.
Om du kunde säga något till dig själv när du just började om hur man gör en vacker bok, vad skulle det vara?
– Gör det personligt. Om det är design, skriva eller vad som helst, ju personligare du gör det, desto starkare blir det.





