En plats för fotografi

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-01-21

 | 

PUBLICERAD 

2016-01-21
Den 17 januari öppnar Mindepartementet Art and Photography, en ny konstscen för fotografi, på Skeppsholmen i Stockholm.
Alberto5
Experiencia en Caracas/Experience in Caracas, 2007 © Alberto García-Alix. Courtesy Galería Juana de Aizpuru.

Mindepartementet Art and Photography öppnar i de låga industribyggnaderna på Skeppsholmen där Panoptikon Fotografins Hus tidigare låg. Det drivs av Kulturhuset Stadsteaterns tidigare curator och biträdande chef för konst och design, Estelle af Malmborg, tillsammans med Anna Eriksson, grundare av bokförlaget Art and Theory Publishing.

– Utan att förenkla vill vi göra internationell fotokonst tillgänglig för många fler och erbjuda besökaren starka konstupplevelser oavsett förkunskaper. I en tid av stora utmaningar är behovet av kunskap och delaktighet kanske större än någonsin. Vi tror att den samtida konsten kan skapa en djupare förståelse för det som händer runt om i världen och ge nya perspektiv, säger Anna Eriksson, vd, Mindepartementet Art and Photography.

Premiärutställningen visar spanske fotografen Alberto García-Alix, som var en nyckelfigur i La Movida, den spanska kulturrörelsen som följde diktator Francisco Francos död 1975.

– Alberto García-Alix väver i sin bildvärld samman en poetisk intimitet med utforskande av fysiska och mentala excesser. Han använder fotografiet som självreflektion och för att gestalta rädslor och begär. På ett unikt sätt skildrar han individen i tider av förändring, lika aktuellt idag som i 1970-talets Spanien, säger Estelle af Malmborg, konstnärlig chef, Mindepartementet.

Alberto3
Emma Suarez, 1981 © Alberto García-Alix. Courtesy Galería Juana de Aizpuru.