Han får årets Knut V Pettersson stipendium

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2018-05-25

 | 

PUBLICERAD 

2018-05-25
Serieskaparen och författaren Gunnar Lundkvist tar den 31 maj emot 2017 års Knut V Pettersson stipendium som delas ut av Svenska tecknares styrelse.
Gunnar Lundkvist: Klas katt blir deprimerad

Knut V Pettersson stipendiet är en meritutmärkelse till ”förtjänt svensk tecknare över 40 års ålder”. I år går det till Gunnar Lundkvist kanske mest känd för sin serie Klas katt.

– Vi är glada att med det här stipendiet kunna belysa storheten i Gunnar Lundkvists verk, säger Tyra von Zweigbergk, ordförande i Svenska tecknare.

Gunnar Lundkvist. Foto: Gabriel Liljevall

– Ibland har jag svårt att komma igång med tecknandet, det är mycket som tar emot, säger Gunnar Lundkvist. Jag tvivlar på mig själv, tvivlar på att det är någon mening med det jag gör. Därför blev jag mycket glad för det här stipendiet, det blir en påminnelse om att det jag gör faktiskt betyder något för någon annan, för dom som hittar fram till mina serier.

Styrelsens motivering
”I rutor inramade av svarta stråk tecknar Gunnar Lundkvist känslan av att vara annorlunda, inte höra till eller kanske alls behövas, briljant gestaltad av milda naivistiska figurer i de tragikomiska serieverken om Klas katt. Samhällets gemenskap, sedd lite på avstånd, både skrämmer och äcklar, intresserar och lockar. Varje scen bildar ett eget konstverk med fenomenal ljussättning, komposition och perspektiv.”