Kombinerad overklighet

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-04-08

 | 

PUBLICERAD 

2016-04-08
Stephen McMennamy är art directorn från Atlanta som kombinerar foton för att skapa nya, overkliga scenarion. Vi pratade lite med honom om var idéerna kommer ifrån.

Hur kom du på idén för dina ”combophotos”?
– Jag var uttråkad en dag, och tittade på foton på min telefon, när jag bestämde mig för att kombinera ett foto på min dotters huvud med en ballong. Därefter började jag titta på allt runt om kring mig för att se vad mer jag kunde blanda ihop. Ibland hittar jag det jag letar efter i det vilda och ibland konstruerar jag scenarion jag vill sätta liv i.

Hur väljer du vilka bilder att kombinera?
– Det är en väldigt slumpartad process. Många gånger ser jag bara ett objekt som inspirerar en speciell kombination. Jag håller bara ögonen öppna och är uppmärksam på vad som finns runt omkring mig. Ibland är det helt spontant, andra gånger är det en väldigt lång, utdragen process.

Tar du bilderna själv eller använder du stock-foton?
– Jag tar alla foton själv. Att använda stock-foton är lockande, men någonting känns inte rätt med det. Jag är säker på att det finns tillfällen då stock vore mitt enda val, som en astronaut på månen eller ett foto med en kändis, men det tillfället har inte uppstått än.

Är den synliga linjen mellan bakgrunderna medveten?
– Ja. Jag vill alltid ha linjen där. Utan den skulle jag bara skapa photoshoppade objekt. Idén är att hålla det till två separata foton. Det är definitivt mer av en utmaning att få linjen att funka.

Vad gör du när du inte gör combophotos?
– Jag jobbar med reklam, så mycket av tiden spenderar jag på mitt dagliga arbete. Det är ganska tidskrävande, men jag mejslar alltid ut tid för att skapa combophotos efter jobbet. Jag är också gift och har två barn. Jag försöker att spendera så mycket tid som möjligt med att ha kul med dem, det kommer först. Hela familjen gillar combophoto-projektet, så det har blivit lite av ett familjeprojekt.

Mer om Stephen McMennamy och hans kombinerade fotografier hittar du här.