Swish anordnar Sveriges största konsttävling

TEXT 

Mette Rosencrantz

ÄNDRAD 

2023-11-29

 | 

PUBLICERAD 

2023-11-28
För fjärde året i rad kör Swish Årets kort – tävlingen där fem kreatörers verk väljs ut som hälsningskort i appen under hela 2024. Till skillnad från tidigare har årets tävling inget tema. Swish har istället lämnat total konstnärlig frihet åt deltagarna.  

Swishkorten har sedan lanseringen 2017 blivit en modern variant av frimärken. Vi har tidigare skrivit om en av fjolårets vinnare, Anna Pers Bräcke, vars kort blivit swishat 1,7 miljoner gånger. En vinst i tävlingen genererar med andra ord en enorm exponering av ens konst.

Även om majoriteten av tidigare vinnare varit professionella kreatörer är tävlingen öppen för alla med en kreativ ådra och en kul idé. Det finns heller inga direkta begränsningar vad gäller skapandet i sig, bidraget kan exempelvis bestå av en målning, ett foto eller något skapat i ett redigeringsprogram.

Fotografen och kreatören Micky Ho i årets konstråd med sitt kort.

Tidigare tävlingsteman har varit Årets tack, Årets kärlekshälsning och Årets pepp. I år har Swish dock valt att slopa något specifikt tema.

– Anledningen till det är att vi inte vill begränsa kreativiteten till endast ett specifikt tema. Vi vill ge de tävlande fria händer så att de kan skapa ett kort som de tycker passar till en betalning, säger Charlotta Lindblad, marknads- och kommunikationsansvarig på Swish (som tidigare tipsat om att ha läsbarhet och användbarhet i åtanke för att skapa ett vinnande bidrag).

Läs också: Årets finalister i Kolla!

Artisten och kreatören Robin Nyström/Mwuana i årets konstråd med sitt kort.

De som i samråd med Swish utser vinnarna består av ett konstråd som varje år sätts ihop specifikt för juryuppgiften. En av jurymedlemmarna är konstnären Mathilda Månsson, som förutom att skapa egen konst även kurerar begagnade föremål och hantverk av lokala kreatörer genom sitt företag Omdeko Studio.

– Jag har fått den otroliga äran att sitta med i konstrådet i Swishs årliga tävling Årets kort tillsammans med fyra andra duktiga kreatörer. Jag ser fram emot att gå igenom alla kort och hitta de där unika, originella korten som underlättar och piggar upp en annars ganska tråkig sak som en betalning, säger Mathilda.

Konstnären och företagaren Mathilda Månsson i årets konstråd med sitt kort.

Med i konstrådet är även illustratören Johanna Welinder, aka Yoyo Nasty. Genom sina livliga karaktärer och färgglada djur i högklackat har hon satt sin prägel på allt ifrån Puma och Åhléns till H&M och Klarna. Även hon ser Swishkorten som ett sätt att bidra med lite guldkant till betalningar som annars kan vara rätt trista i sig. 

– Pengar kan i många fall vara ett ganska känsligt ämne och ibland kan det bli lite obekvämt vid en betalning. Därför är det perfekt att man kan skicka med ett passande kort för att lätta upp stämningen. I samband med tävlingen har jag fått möjligheten att sätta min egen prägel på kortbiblioteket med ett egendesignat kort där jag har försökt att förmedla en känsla av lekfullhet och glädje, berättar Johanna.

Illustratören Johanna Welinder/Yoyo Nasty i årets konstråd med sitt kort.

Övriga i årets konstråd är artisten och kreatören Mwuana, multikreatören Gustav Broström samt fotografen och kreatören Micky Ho. De har alla fått skapa varsitt kort för att kicka igång tävlingen.

Har du ett kreativt sinne och en kul idé? Ta då chansen att sprida det! (Annat vore ju nästan egoistiskt) Sista inlämningsdag är 17:e december. Instruktioner och villkor hittar du här. Lycka till!

Multikreatören Gustav Broström i årets konstråd med sitt kort.

Alla bilder: Swish.