Adobe lanserar gratis startpaket för Adobe XD

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2018-05-16

 | 

PUBLICERAD 

2018-05-16
Efter en undersökning som visar att 87 procent av 500 chefer från hela världen uppgett att det är högt prioriterat att anställa fler UX-designers lanserar Adobe gratis startpaket av sin samlade plattform för UX/UI-design.

Paketet innehåller Adobe XD till Mac och Windows, mobilappar till Ios och Android samt andra tjänster. Det innehåller också Typekit och är integrerat med Creative cloud libraries. Eftersom Adobe XD är en del av Creative cloud kan programmet integreras med Photoshop CC och Illustrator CC.

– UX-design är ett av de snabbast växande områdena inom design. Genom att erbjuda Adobe XD gratis hoppas vi att både nya och mer erfarna designers får möjlighet att lära sig nya saker, utveckla sina kompetenser och bidra till att de digitala upplevelserna blir ännu bättre, säger Johan Lopes Helgesson, som är Adobes UX-specialist i Norden.

I samband med lanseringen av startpaketet har ett antal uppdateringar gjorts:

  • Tidigare i år blev det möjligt att öppna filer från Sketch och Photoshop CC direkt i Adobe XD. Med den nya uppdateringen kan de importerade filerna öppnas ännu snabbare.
  • Lösenordsskyddade designspecifikationer (beta): Användare kan nu använda lösenord och ge begränsad åtgång till designspecifikationer.
  • Enkel ”drag and drop”-funktion till symboler: Genom att dra en symbol från panelen och lägga den ovanpå en annan symbol uppdateras alla kopior av symbolen.
  • Sätt in ett element i flera ritytor på en och samma gång: Kopiera ett element och sätt in det i flera ritytor samtidigt.
  • Automatisk återställning av filer: Nu återställs filer automatiskt om ett system eller en app skulle stängas ned.

– Jag tror att Adobe XD kommer att bli lika stort som, eller till och med större än, Photoshop, säger Scott Belsky från Adobe under en förhandspresentation där de presenterade den kommande lanseringen.

I presentationen berättade de också om den nya lanseringen Adobe fund for design, en fond som ska hjälpa designers och utvecklare att skapa ny innovation inom UX-design med utgångspunkt i Adobe XD-plattformen. Fonden förvaltar 10 miljoner dollar, motsvarande nästan 86 miljoner kronor. Pengarna kommer att fördelas genom anslag och aktieinvesteringar.