Analogt möter digitalt i Munken Creator

TEXT 

Mette Rosencrantz

ÄNDRAD 

2022-11-10

 | 

PUBLICERAD 

2022-11-09
Papperstillverkaren Arctic Paper har nyligen lanserat ett nyskapande sätt att leka och experimentera med typografi. Genom det webbaserade animeringsprogrammet Munken Creator vill Arctic Paper uppmuntra kreatörer att se bortom begränsningar för hur vi kommunicerar.
Bild: Arctic Paper.

Programmet gör det möjligt att designa och animera typografi för att sedan kunna använda resultatet som bland annat animerade inlägg i sociala medier, tryckta affischer eller som projektioner på husväggar. Bilder, bakgrunder och textredigering kan kombineras med animationer remixade i realtid.

Munken Creator är gratis och kräver ingen installation då det körs via webbläsaren (Chrome, Edge eller Firefox). Både designproffs och personer som är nya inom designprogramvara kan använda den för att skapa innovativ design som även kan inspirera.  

Bild: Arctic Paper.
Kari Vikman, marknadschef på Arctic Paper.

Förra året lanserade Arctic Paper tillsammans med Lineto det vägskylts-inspirerade typsnittet Munken sans. Ur det växte idén om Munken Creator fram. Det skulle dock ta ett år av brainstorming, konceptmöten och programmering innan projektet stod klart.

– Det var viktigt att de olika inställningsmöjligheterna skulle harmonisera väl med varandra. En del av utmaningen var även att göra Munken Creator tillgängligt för både designproffs och personer som är nya inom designprogramvara. Därför ville vi ta fram ett användargränssnitt som inte var allt för komplext, men som samtidigt gör det möjligt att detaljjustera designen, säger Kari Vikman, marknadschef på Arctic Paper.

Bild: Arctic Paper.

I samband med Munken Creator har Arctic Paper startat kampanjen ‘”Raising Questions”. Syftet är att bjuda in kreatörer till att skapa visuella meddelanden med hjälp av programmet. Designerna kan sedan dela dem med en bred publik under hashtaggen #munkencreator. Genom programmet kan kreatörer kombinera analogt skapande och digital animering till en helhet. Förutom att skapelserna kan sparas som bild och video är det också möjligt att mixa in med augmented reality.

Bild: Arctic Paper.

Kari berättar att det även getts ut ett magasin för att stödja Munken Creator. 

– Det är konstverk som skapats med Munken Creator. Med hjälp av reality-appen Artivive kan konstverken i magasinet ses i animerad form på en smartphone eller surfplatta. Dessa animationer genereras också med Munken Creator.

För att börja experimentera med Munken Creator klickar du här. Och tagga gärna oss på Instagram tillsammans med #munkencreator så vi kan beundra och reposta era skapelser!

Bild: Arctic Paper.
Bild: Arctic Paper.