Anton Corbijn på Fotografiska

TEXT 

Sara Wilk

ÄNDRAD 

2016-09-20

 | 

PUBLICERAD 

2016-09-20
Just nu visas en utställning med fotografen Anton Corbijns porträtt av kända musiker. 1-2-3-4 innehåller över 400 objekt, som alla är utvalda för sin tidlöshet.
Till vänster: The Rolling Stones, Toronto, 1994. höger: U2, utanför Stockholm, 1982. Foto och copyright: Anton Corbijn
Till vänster: The Rolling Stones, Toronto, 1994. Till höger: U2, utanför Stockholm, 1982. Foto och copyright: Anton Corbijn

Utställningen 1-2-3-4 hyllar Anton Corbijns arbete inom musikindustrin, från 1970-talet fram till i dag. Bland annat visas hans personliga porträtt av The Rolling Stones, Courtney Love, Nirvana, Johnny Cash, Metallica och Kate Bush.

– Det här är en hyllning till en värld, av både musiker och fotografi, som inte längre finns. Allt presenteras i katalogen 1-2-3-4 som hör ihop med den här utställningen med samma namn. Jag är väldigt glad över att jag fick möjlighet att arbeta på det här intuitiva och personliga sättet; ibland utifrån en idé – men ofta inte – när jag gjorde jobb för magasin. Jag fokuserade inte på vad som kunde sälja. I dag klandrar jag magasinen för att de ber fotografer att ta säkra och opersonliga bilder. Och eftersom konkurrensen är massiv så tar fotografer det säkra för det osäkra, så att de kan sälja över hela världen.

Utställningen innehåller material från Corbijns enorma arkiv, och är öppen fram till den 4 december.

”För många av oss är Anton Corbijns roll i musikindustrin lika viktig som musikerna framför kameran. Han kom dem närmare än någon annan”, skriver Fotografiska.