Liplid AB
Liplid blev vinnare i kategorin Dryckesförpackningar. Juryn var mäkta imponerad av Liplids bägarlock som de menar stod för mycket nytänkande:
Juryns motivering: Det är inte ofta vi ser så mycket nytänkande i en så i grunden enkel produkt. Liplid har en stor positioneringspotential inom segmentet. Här ersätter man plast med fiber och får ett lock som kan återvinnas eller komposteras. Locket använder mindre material än alternativen och ger dessutom stabilitet åt dryckesmuggen vilket innebär att en mugg kan tillverkas med mindre mängd material. Du kan konsumera innehållet utan att munnen kommer i kontakt med locket. Själva designen är intressant och signalerar hållbarhet.
Trioworld Landskrona AB
Trioworld i Landskrona tävlade med Food Loop30. Ett laminat i fem lager av återvunnen plast som första gången kom ut på marknaden i samarbete med livsmedelskedjan Lidl i Sverige för deras kanel- och kardemummabullar. Produkten vann kategorin Livsmedelsförpackningar.
Juryns motivering löd: Livsmedelsförpackningar och återvunnen plast har alltid varit två motpoler. Här ser vi ett intressant exempel på att det är möjligt. Trettio procent PCR (Post Consumer Recyled) i en så utmanande förpackning för frysta varor imponerar och gav pluspoäng från juryn. Lösningen är ett laminat i fem lager som uppfyller alla obligatoriska tester och simuleringar enligt EU:s bestämmelse för kontaktmaterial för livsmedel. Att kunna använda mer återvunnen plast i livsmedelsförpackningar är ett nödvändigt steg i utvecklingen mot en cirkulär plastanvändning och den här filmen är ett positivt och intressant steg i rätt riktning.
Norrmejerier Ekonomisk Förening
Vinnare i kategorin Lyxförpackningar blev Norrmejerier Ekonomisk Förening för förpackningen till produkten Västerbottensost Jubileumsgåva.
Juryns motivering: En elegant jubileumsförpackning för en minivariant av den välkända osten. Målgruppen är internationella besökare. Förpackningen är klassisk och väldesignad med tydliga referenser till premium via svart, guld, lack, minimalistiskt och enkla och eleganta stilsorter. Som en välbevarad hemlighet dyker historien om osten upp när man öppnar förpackningen. Osten är packad i en plastfilm som garanterar luktfrihet. Två rena materialströmmar som är lätta att källsortera.
Rajapack
Vadderade kuvert och bubbelpapper från Raja vann kategorin E-handelsförpackningar.
Juryn gav vinsten till Rajapacks produkter med denna förklaring: Här är två produkter som tävlade var för sig i kategorin. Juryn tyckte att bägge var potentiella vinnare och beslöt sig för att så ihop dem till ett bidrag. Två produkter som klarar uppgiften med bara ett material, papper. Rent visuellt signalerar de hållbarhet. Med bubbeldesign med förstärkta bubblor i bubbelpappret ser man till att ett monomaterial får en skyddande förmåga som räcker långt i många fall. Självfallet är bägge produkterna återvinningsbara till 100 procent.
Accon Greentech
I kategorin Industriförpackningar vann Accon Greentech som tävlade med Accon Storsäckar.
Juryns motivering: Mycket fokus i frågor kring cirkularitet tenderar att hamna på konsumentförpackningar. Begreppet är i högsta grad applicerbart, och nödvändigt på industriförpackningar. Här är en genomtänkt lösning för storsäckar som hanteras i en ”closed loop”. Innovationshöjd när den är som bäst säger juryn och fortsätter: Full kontroll över monomaterialets kvalitet trots en betydande andel returplast och ett smart system för att kvalitetssäkra säckarnas lastkapacitet. Genom att anpassa andelen returplast säkerställs prestandan på ett betryggande sätt. En strålande idé som dessutom är lätt att kommunicera ut!
Fibu
Fibu vann kategorin Inkluderande och/eller hållbar design för sitt fyllnadsmaterial Starchips:
Juryns motivering: Materialet består av skummad träfiber och är resultatet av en lång tids utveckling. Det fungerar som stötdämpande i förpackningar och ersätter plastchips. Kan pressas ihop vid transport för att sedan återta sin form vilket sparar transportutrymme. Stötdämpningsförmågan är hög. Med denna lösning undviker man även problemet med statisk elektricitet som är vanligt vid användning av plastchips. Material kan även fås som skräddarsydda ilägg eller som omslagsmaterial. Det är till etthundra procent återvinningsbart i pappersåtervinningen.
Pyroll Packaging Group Ltd
Pyroll Packaging Group tävlade med en förpackning för återanvändbara bestick av trä – och vann i kategorin biomaterialbaserade förpackningar.
Juryns motivering löd: Förpackningen har ett modernt, miljömässigt visuellt uttryck och ger konsumenten möjlighet att se innehållet. Den stämmer väl överens med produktens USP. Både påsen och fönstret är tillverkade av hållbart odlad skogsråvara med en talloljebaserad PP-film som laminerats till en bas av papper. Tallolja är intressant som råvara och här visas på möjligheterna. Förpackningen kombinerar utseende, förnybarhet och transparens på ett tilltalande sätt.
Orkla Foods Sverige
Specialpriset delades ut av Nordisk Bioplastförening. Segrare blev Orkla Foods Sveriges biobaserade plastflaskor till Felix-dressingar.
Juryns motivering: ”Varumärkesägaren Orklas nya plastflaskor för Felix Dressingar är tillverkade av biobaserad polypropen (PP). Flaskorna innehåller nittio procent biobaserad PP och är ISCC-certifierade. Juryn uppskattar Orklas satsning på den så kallade massbalansprincipen som en väg mot förnybarhet och cirkularitet. Flaskorna representerar en möjlighet att bredda råvarubasen och implementeringen av biotänkandet. De representerar viktiga delar i omställningen. Nordisk Bioplastförening vill genom priset uppmärksamma detta.”