Årets fotostipendiater utsedda

TEXT 

Mette Rosencrantz

ÄNDRAD 

2015-05-28

 | 

PUBLICERAD 

2015-05-28

stip

Över 600 film- och fotoprojekt kom i år in till Scandinavian Photos Fotostipendium. Fyra bidrag ur fyra kategorier valdes till slut ut av juryn.

 

De fyra stipendiaterna är:

Årets bloggprojekt: ”INSTAVIEW” av Joacim Lundin, Karlstad, tilldelas 10 000 kr.

Juryns motivering:
Nytänkande projekt som briljerar i mängden. Instaview är en snygg och välpaketerad plattform som är skapad för att lyfta andra fotografer. Detta tycker vi känns fräscht, helt rätt i tiden och ger en tumme upp till Joacim!insta

 

Årets expeditionsprojekt: ”TA MIG TILL GRÖNLAND” av Jonas Jacobsson, Göteborg, tilldelas 20 000 kr.

Juryns motivering:
Hjärtlig ansökan av en duktigt och brinnande fotograf lockade vår nyfikenhet. The Arctic Big Five var ett nytt begrepp för oss och vi är övertygade om att Jonas kommer att dokumentera detta i Grönlands magiska miljö på ett fantastiskt sätt.Jonas_Jacobsson

 

 

Årets fotoprojekt: ”MONOKROM” av Emelie Otterbeck, Eskilstuna, tilldelas 35 000 kr.

Juryns motivering:
Spännande fotoprojekt som sticker ut med sitt konstnärliga uttryck, enkelhet och tydligt genomarbetade projektidé. Emelie har ett driv och skarpt öga för färg, form och komposition. Detta gör att vi med stor iver ser fram emot utställningen av hennes bilder.

Monokrom

 

Årets filmprojekt: ”I VÄNTAN PÅ DAVID” av Karin Oleander och Emelie Svensson, New York, tilldelas 35 000 kr.

Juryns motivering:
Efter 10 sekunder var vi fast i trailern. Allt finns där – känslan, klippningen, ljud och bild. Det är med stor ära vi tilldelar Emelie och Karin filmstipendiet för att jobba vidare med projektet om överlevarna av den gripande och tragiska händelsen kring David Koresh.