Atypi får kvinnlig president från Sverige

TEXT 

Märta Kero

ÄNDRAD 

2022-12-19

 | 

PUBLICERAD 

2020-09-10
Carolina Laudon, svensk typsnittsdesigner och entreprenör, har valts till president i styrelsen för den internationella organisationen Atypi. Hon blir första kvinna på posten.

Carolina Laudon har engagerat sig i Atypi i nära på tjugo år. Hon har arbetat som Sveriges representant och nu senast vice president. Den 18 augusti 2020 utsågs hon till president.

Carolina Laudon blir den första kvinnliga presidenten för Atypi, organisationen för världens typografer. Foto: Sören Håkanlind.
Carolina Laudon blir den första kvinnliga presidenten för Atypi, organisationen för världens typografer. Foto: Sören Håkanlind.

− Det känns stort att ha fått förtroendet. Branschen har varit väldigt mansdominerad. En förändring har dock börjat ske under de senaste 6−7 åren. Ökade möjligheter till utbildning har bidragit till att fler kvinnor söker sig till branschen, säger Carolina Laudon.

Utbildning är något Atypi arbetar mycket med. Organisationen vill stödja och möjliggöra utbildning för yrkesverksamma och studerande inom typsnittsdesign, typografi och relaterad konst och vetenskap. Atypis fokus på utbildning är något som motiverat Carolinas mångåriga engagemang i organisationen.

− I Sverige har det knappt funnits utbildning inom typografi och typsnittsdesign. Atypis workshops och föreläsningar har utgjort en betydande del av min egen utbildning, berättar hon.

Carolina Laudon har utvecklat typsnitt för några av Skandinaviens mest etablerade företag samt undervisat på ett flertal högskolor och universitet. Atypi, Association Typographique Internationale, grundades 1957 och har fram tills nu uteslutande haft män på posten som president.

− Jag tycker det är kul att de vågar satsa på en kvinna, säger Carolina Laudon.