Grammis har, sedan 1969 delat ut priser vid 41 tillfällen och har under decennier bibehållit sin höga status och integritet genom det gedigna juryarbete som ligger bakom varje nominering. Grammisjuryn är sammansatt av professionella musikrepresentanter med den gemensamma nämnaren att alla besitter och lyssnar utifrån en såväl djup som bred kunskap inom musik. WDW Creatives grundare Jon Bergsman berättar att briefen de får ser likadana ut varje år och har sin grund i att skapa en hyllning till svensk musik.
– Designen ska ha sin hemvist i Grammis kärnvärden: inkludering, exklusivitet, kvalitet, stolthet och svensk musikhistoria. I inledningen av arbetet är vi väldigt breda i hur vi arbetar och har täta avstämningar tillsammans med Ulrica Örn på Mooncake media som är producent för galan.
Trots de många åren av arbetet med Grammis grafiska profil kommer varje ny identiteter givetvis med sina egna utmaningar. Här menar Jon att arbetet med identiteten alltid utgår ifrån ett utforskande och ett undersökande, där de många gånger i processen kan behöva ta ett steg tillbaka, tänka om och testa nya vinklar.
– Vi börjar ofta väldigt brett med idéer och influenser för att sedan snäva av arbetet. Efter att ha valt vår väg har vi utforskat olika tekniker för att få fram den design och det bildmaterial vi velat landa i. Och in i det sista så är det fortsatt testande, nu senast med vilka hastigheter vi kan arbeta med för att skapa en tydlig visuell rörelse på galan utan att man blir sjösjuk, säger han.
Att förmedla rörelse visuellt
Just att förmedla rörelse visuellt har varit en av nyckeldelarna i det här årets identitet. Genom bildvärlden har byrån velat fånga upp en subtil rörelseoskärpa, ett ”diffust ludd”, som kan uppstå i skapandet av struktur och rörelse i takt till musik.
– Det gör att blicken aldrig blir helt stilla på en punkt, vi kan inte med säkerhet veta om det är stilla eller en svag rörelse vi ser. För att förmedla känslan av rörelse har vi arbetat med motion blur i både logotyp och bilder. Genom denna teknik skapas en dynamisk visuell effekt som gör att även stillbilder och tryckt material känns levande och i ständig rörelse. Det ger en subtil men kraftfull energi till designen och bidrar till en mer engagerande upplevelse, där rörelse och flöde blir en naturlig del av det visuella uttrycket.
Blomstermotiv
För att iscensätta rörelsen har byrån valt att visa abstrakta närbilder av blommor i rörelse i både filmat och statiskt material. Blommorna som motiv valdes för dess dramatiska uppbyggnad och har tagits fram genom slowmotion-filmat material, dupliceringar och AI-teknik.
– Motivet i sig har som syfte att kunna kanalisera den rörelseenergi vi vill visa och ska vara ett vackert objekt för de fall då man ser det lite mer föreställande, samtidigt som det ska låta fantasin få fylla i när det är abstrakt.
Burgundy och poppig pastell i färgskalan
I färgvalet har byrån strävat efter en skala med en värme och dramatisk grund, med ett spektra av lättare toner i orange som via gult vävs in i rosa och blått för att skapa en kulör spännvidd. För att bidra med kontrast till de djupare tonerna har logotypen fått en poppig, ljus pastellturkos som bryter av.
– I årets tema för Grammisgalan strävade vi efter att förmedla en subtil glamour och valde att utforska dova färger, där vi landade i en burgundy – en färg som utstrålar lyx och elegans. För att skapa en dynamisk kontrast och spegla galans mix av nya upplevelser och musik, har vi adderat en livfull blå nyans som tillför puls och energi till formen.

Klassiskt möter modernt i typografin
Årets typografi blandar en klassisk seriff med en modernare funktionell sans-seriff. Logotypen utgår från Eduard Hoffmanns Helvetica som ritades 1957 (skuret av Max Miedinger i Münchenstein i Schweiz). För att stärka upp och komplettera Helveticas moderna uttryck har byrån arbetat med IvyOra: en nederländsk nypremiär av ett Old Face-snitt*.
– Balansen i färgskalan återspeglas även i typografin: den sofistikerade seriffen Ivy Ora tillför elegans, medan Helvetica Neue i bold skapar en stabil, klassisk grund som bryter av med självsäker tydlighet.
Arbetsgrupp
Camilla Heurlin, Projektledare
Jon Bergsman, CD
Ebba Swartswe, Designer och Motion Graphic
Lisa Harrling, Designer
Joakim Wijk, Motion Graphic
Uppdragsgivare:
Lisa Cronstedt, Head of market and communication IFPI Sweden
Ulrica Örn, Producent Mooncake Media
*Nördfakta: IvyOra / Old Face-snittet är framställt med utgångspunkt i historiska exemplar som upptäcktes på Museum Plantin-Moretus i Antwerpen. Det mesta kom från ett folioark som heter Proef van Letteren från Dirck Voskens änka, utgivet 1695. Arket innehåller typer som kan tillskrivas Nicolaes Briot. Det kursiva exemplaret kan tillskrivas Christoffel van Dijck (som på sin tid var känd som den bästa stansaren av Old Facetyper i Holland).
Alla bilder: WDW Creative.