Vi testar Wacom Intous Pro Small

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2019-06-11

 | 

PUBLICERAD 

2019-06-11
I den senaste uppdateringen av Intous-serien välkomnar Wacom minstingen Small till skaran.

Wacoms Intuos Pro-serie går nu alltså att få i tre storlekar – small, medium och large. Den minsta är det senaste tillskottet i sortimentet, och är mindre och smidigare än sin föregångare.

Storleken på ritytan är lika stor som den tidigare utgåvan av small, men plattans kant har minskats väsentligt. Den tar inte lika stor plats på skrivbordet och går lättare ner i väskan för den som vill skissa på språng.

– Vare sig du är student som tar med ritplattan från klassrummet till studentkorridoren, eller fotografen som snabbt behöver retuschera bilder där denne befinner sig, så får du med Intuos Pro Small kreativ kontroll och en professionell penna och pensel för digital konst, design och bildskapande, säger Faik Karaoglu, vice vd på Wacoms Branded Business Group.

– Dessutom är modellen ett bra val för de som har begränsad arbetsyta men vill ha möjligheten att använda vår senaste Pro Pen 2-teknik, fortsätter Karaoglu.

Det är tydligt att det är den kompakta naturen hos plattan som de trycker på med releasen – i andra aspekter följer den samma linje som sina större motsvarigheter. De kommer alla med en Wacom Pro Pen 2 som är lutningskänslig och har mer än 8000 tryckkänslighetsnivåer. De har dessutom alla en Touchring samt även Expresskeys-knappar, sex stycken på Small och åtta stycken på Medium och Large.

För mig personligen passar det bra med en liten ritplatta – jag har begränsat utrymme på skrivbordet och behöver ofta mer eller mindre möbelera för att göra plats när jag ska använda de större. För de som dagligen använder plattan som en stor del av sitt arbete är det förmodligen inte ett lika stort problem. Jag uppskattar dock också att jag lätt kan ta med den i väskan tillsammans med laptopen och sätta mig i vilken cafésoffa som helst och rita med plattan i knät. Att den kan laddas och användas trådlöst med bluetooth förstärker dessutom den aspekten.

Som tidigare nämt så kommer plattan med en Wacom Pro Pen 2 – som har fyra gånger mer tryckkänslighet än föregångaren Pro Pen. Det finns dock dessutom två tillbehörspennor som kan köpas separat (dessa har vi inte testat) – Pro Pen 3D, som har en tredje knapp som kan programmeras för vanliga 3D funktioner så som att rotera objekt i vanliga 3D- och CAD-applikationer, och Pro Pen slim, en smalare penna som liknar en vanlig blyertspenna i storlek.

Den lilla plattan presterar precis som de större varianterna, men har mindre inverkan på din arbetsyta och din plånbok. Plattan storlek är 269 x 170 x 8 millimeter med en aktiv yta på 160 x 100 millimeter och kostnaden landar på cirka 2600 kronor jämfört med Mediums cirka 4200 kronor och Larges cirka 5900 kronor.