Digital kunskap leder på arbetsmarknaden

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-03-01

 | 

PUBLICERAD 

2016-03-01
Arbetsförmedlingen har precis kommit ut med en ny arbetsmarknadsprognos för Kultur & Media. Så här ser det ut för illustratörer och grafiska formgivare.

– Vi kan konstatera att arbetsgivarna inom våra branscher är fortsatt restriktiva med att fastanställa, men att de i stället planerar för att ge fler i uppdrag på frilansbasis. Den här trenden har pågått länge och vi kan nu se att den sprider sig till fler områden, säger Stefan Popovic, chef för Arbetsförmedlingen Kultur Media.

Enligt prognosen är det främst de tekniskt kunniga som tar sig fram i branschen, och flest möjligheter finns det för frilansare.

”De grafiska formgivare och illustratörer som saknar kunskap i den nya tekniken blir snabbt omkörda av yrkeskollegor som håller sig digitalt och tekniskt uppdaterade. Här finns även en brist på lärande funktioner, det vill säga yrkesutövare som även kan arbeta som lärare på landets medieutbildningar för interaktions- och speldesign. Det finns många möjligheter till uppdrag på frilansbasis för grafiska formgivare och webbdesigner som möter mediearbetsmarknadens nya teknikformat och utveckling”, skriver Arbetsförmedlingen.

Prognosen visar också att beställningar av illustrationer för trycksaksprodukter/tidskrifter uteblir till fördel för digitala format, och det finns en god arbetsmarknad för de illustratörer som behärskar animation för digitala spelmiljöer.

”Digitaliseringen av branschen ökar kravet på tekniskt kunnande och kunskapsuppdatering. Ett exempel är nyhetsgrafik för webb där interaktiva och rörliga illustrationer förekommer samt för multimedia och spelproduktioner. Detta medför, i vissa fall, att delar av den äldre yrkeskåren slås ut”, skriver Arbetsförmedlingen i prognosen.