En resa med disktrasan i fokus

TEXT 

Mette Rosencrantz

ÄNDRAD 

2015-11-23

 | 

PUBLICERAD 

2015-11-23
I boken "Käraste disktrasa – historien om en uppfinning från Sverige" får man följa disktrasans resa från vardagsprodukt till designprodukt, från Norrköping, via världen och ut i rymden. 

Illustratören Åsa Kax Ideberg och författaren och fotografen Anna-Karin Murén har tillsammans tagit fram boken om den fyrkantiga trasan som tagit sin självklara plats i nästan alla svenskars hem.

– Det här är bland annat berättelsen om hantverket att screentrycka disktrasor och om hur svensk design hittar ut i världen tack vare en liten trasa. Under 2000-talet har disktrasan gått från att bara vara en vardagsprodukt till att även bli en designprodukt, säger Åsa Kax Ideberg, i ett pressmeddelande.

I boken får man möta Curt Lindquist som uppfann wettexduken, ett par fabriker, hantverkare och tryckare. Dessutom porträtteras flera av de formgivare som valt att trycka sina illustrationer med disktrasan som pannå idag, bland annat Lotta Kühlhorn, Bengt & Lotta och Maria Holmer Dahlgren.

– Vi har nördat in oss ordentligt och det är väldigt roligt att berätta historien om disktrasans äventyr. Vem hade kunnat tro att en köttkvarn i ett kök i Norrköping skulle bidra till att en av våra större svenska uppfinningar kom till? Och att denna uppfinning även använts som isolering i en av Nasas rymdkapslar? säger Åsa Kax Ideberg i samma pressmeddelande.

disk1_

disk2_  PRESSRELEASE 17 NOV_KarasteDisktrasa

diskbok