En viktig grej till Södertälje

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-02-09

 | 

PUBLICERAD 

2015-02-09

Skapande skola serier visning

Grafikens Hus utställningsturné ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” startade i november förra året, och nu tar sig utställningen vidare till bland annat Luna Kulturhus i Södertälje och Dalarnas Museum.

Under turnén ställs grafik av Sveriges främsta seriekonstnärer ut, men det handlar om mer än att bara uppskatta konst. Workshops, debatter och seminarium tar också stor plats på turnén – i Södertälje kommer det bland annat att bli liveteckning med Emelie Östergren och föreläsningar med Sara Olausson, Joanna Rubin Dranger och Mats Jonsson.

Serieutställningen fokuserar på två huvudspår inom svensk seriekonst: de politiska serierna och utvecklingsromanen. Utställningen ska också locka fram fler serieskapare.

– Konst ska diskuteras, väcka känslor och öppna för nya tankegångar. Och serier är ett av de mest politiska konstuttrycken vi har idag. Vi vill att fler ska berätta sina historier genom serier, för det behövs fler röster, säger Nina Beckmann, vd på Grafikens Hus, i ett pressmeddelande.

Medverkande konstnärer i turnén är Joanna Hellgren, Sara Granér, Liv Strömquist, Mats Jonsson, Joanna Rubin Dranger, Hanna Gustavsson och Julia Thorell. Nästa anhalt är Luna Kulturhus i Södertälje, där utställningen pågår mellan 14 februari – 11 april.