Enklare appar med Semble

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-06-03

 | 

PUBLICERAD 

2016-06-03
I decembernumret av CAP&Design skrev vi om att skapa appar utan kod där vi tipsade om att hålla utkik efter Project Comet och Mag+ Semble. I det nummer som kommer ut nu i juni finns en guide till Adobe XD – resultatet av Project Comet – som ska låta dig ta fram app-prototyper. Nu har också Mag+ lanserat sitt verktyg.

semble

Semble och Adobe XD har många likheter – de är både strömlinjeformade verktyg där användaren kan skapa layouter till appar med drag-and-drop-verktyg, länka till olika sidor med ett klick på musen och använda olika mallar för att göra jobbet lite enklare.

Den största skillnaden mellan de två är att Adobe XD är ett verktyg för att ta fram prototyper för appar, som sedan skickas till eventuell utvecklingsavdelning för att faktiskt byggas. Men med Semble kan du göra en prototyp som du sedan kan publicera för användning i mobilen, via verktyget.

Det finns två sätt att göra detta på, enligt Staffan Ekholm på Mag+. Antingen kan du publicera appen via Semble Share. Det innebär att användaren laddar ner Semble Share-appen, och i den ser den app de fått en länk till. I Semble Share kan du se alla Semble-utvecklade appar du fått tillgång till. Alternativet är att publicera appen via App Store eller Google Play, vilket kräver lite mer ansträngning, då det finns vissa krav från Apple och Androids sida för vad som får och inte får publiceras.

Tanken från Mag+ sida är att detta verktyg främst ska användas till saker som event-appar, nyhetsbrevsappar, interna företagsappar och liknande – inte stora dyra konsumentappar. Det finns dessutom en del funktionalitet som inte ännu utvecklats för verktyget, till exempel inloggning.