Geektown vill använda sin kreativitet till förändring

TEXT 

Mette Rosencrantz

ÄNDRAD 

2023-06-15

 | 

PUBLICERAD 

2023-06-15
I Geektown är byrån en stad och kunderna dess invånare. Vd:n Berta är stadens borgmästare tillika maskot, och går att skåda på en neonrosa flagga som tornar upp sig bland de illustrerade hustaken. 

Den Luleåbaserade kommunikationsbyrån beskriver sig själva som en samling kreativa geeks med olika former av expertis inom området visuell kommunikation. En småstadsbyrå med nördig godhet som drivkraft och normkreativitet som kompass. Karin Bergdahl, som är grafisk formgivare på Geektown, förklarar mer ingående om beskrivningens ursprung. 

– Vi är nördar i bemärkelsen att vi inte räds att tänka utanför det förväntade. En nörd gräver lätt ned sig i områden som intresserar, och strävar efter att gå sin egen väg hellre än att passa in i de normativa facken. Vi nördar ser människors olikheter som något positivt; fler synvinklar, alternativ, möjligheter; en större bredd.

Grafisk profil, logotyp, videoinstallationer och kommunikation för Konstmuseet i Norrs utställning Samla & visa.

”The future is Geeky” – från Kiruna till Malmö
Det märks även i byråns manifest, som är en sammanfattning av deras filosofi. Med punkten ”The future is Geeky” vill de lyfta sin strävan efter att vara med och förändra världen genom sin geekiness. Att göra saker annorlunda och gå emot normen. 

Byrån har gjort jobb över hela landet och lite till. Nyligen har de avslutat ett illustrationsuppdrag i Norge som gick ut på att ta fram utbildningsmaterial om tvångsförflyttningarna av samer.

– Vi har ett antal pågående uppdrag med nationell räckvidd, exempelvis har vi nyligen tillsammans med vår samverkanspart i Uppsala lanserat Unga Hörselskadades nya webbplats.

Illustrerade kartor som skildrar tvångsförflyttningarna av samer.

Älvsbyn i miniatyr
Men byrån gör även många uppdrag på hemmaplan, i Luleå och norra Norrland. Ett exempel på det var när de bestämde sig för att bygga Älvsbyns kommun i skala 1:87 för att marknadsföra kommunen – ett projekt Karin beskriver som ett av de mest minnesvärda de gjort. 

– Uppdraget var att utifrån ett besöksperspektiv marknadsföra Älvsbyns kommun i Norrbotten på Luleå Airport. Att förstärka vad som är bra i kommunen för boende inom Swedish Lapland, samt nationella och internationella resenärer.

Läs också: Billy fyllde kyrka med oljemålade demoner

Geektowns idé var att bygga miniatyrer av kommunens guldkorn som sedan skulle utplaceras i närheten av sittplatser på flygplatsen.

– På så sätt kunde flygresenärerna sitta och detaljstudera miniatyrvärldarna, leka i sitt sinne, transportera sig, relatera och förhoppningsvis få en tids lustfylld förströelse på flygplatsen, säger hon. 

För att kunna gestalta Älvsbyn med omnejd så trovärdigt som möjligt väntade en gedigen research av platser och miljöer in i minsta detalj – bokstavligt talat – då allt skulle skapas i skalan 1:87.

– Att ta fram ett par carvingskidor eller färgsätta fåglar korrekt var en fin utmaning som krävde yttersta precision och säkert handlag. Ett antal timmar och många kreativa lösningar senare var Luleå airport förärad med tre stycken miniatyrvärldar i anslutning till sittplatserna och Älvsbyns kommuns guldkorn gick att detaljstudera. 

Vill du se mer av Geektowns arbete? Besök då geektown.se.
Bildcred: Geektown. 

Webbsida för Havremagasinet.
Geektowngänget: Bäm Stugendal, Frida Larsson, Kristin Lindqvist, Tina Löfgren, Karin Bergdahl.