LUSTlab till Digital Crunch

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-05-05

 | 

PUBLICERAD 

2015-05-05
På torsdag är det dags för Digital Crunch, och pratade med Dimitri Nieuwenhuizen och Marijke Cobbenhagen om vad de ska prata om på eventet.

image

Vilka är ni och vad gör ni?

Dimitri Nieuwenhuizen är en visuell filosof inom konst, design, och teknologi. Han forskar kring digital kultur och undervisar på masterprogrammet i design vid Sandberg Institute Amsterdam. Dimitri är co­director på byrån LUST och deras teknologiska laboratorium LUSTlab. Marijke Cobbenhagen är forskare och formgivare inom bland annat konst, och är medgrundare och redaktör för tidningen You Are Cordially Invited. Marijke har också undervisat vid the Royal Academy of Arts The Hague, the HKU University of the Arts i Utrecht och the California College of Arts i San Francisco.

Vad kommer ni att prata om på Digital Crunch?

Föreläsningen är en utredning av utsidan av digitaliseringen. Ett försök att peka på och kartlägga påverkan på och av digitalt innehåll i det moderna livet. En lyckosökning som berör fragment av varje höjdpunkt eller undersöker olika aspekter av det radikala intermezzo i utvecklingen av samhällen. Det utforskar riktningar kring digital kultur för att bestämma dess exakta position på en existentiell nivå.

Varför är det ämnet så viktigt?

Det digitala är mer än bara teknik som vi som människor konsumerar. Det är skapat av mänskligheten, det påverkar, penetrerar och skiftar vår vardag, vilket väcker frågor om vilka vi är och vart vi vill gå. Det har blivit kultur. För att flytta fokus i den digitala närvaro till ”varför” i stället för ”vad” och ”hur”, gräver vi i innebörden, i ett letande efter en reflekterande form av tänkande.