Nils Gulliksson blir årets Knut V Pettersson-stipendiat

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2019-05-17

 | 

PUBLICERAD 

2019-05-17
Illustratören och spelutvecklaren Nils Gulliksson får ta emot stipendiet från Svenska Tecknares styrelse.
Troll ur Monsterboken (1985). Original (med underliggande blyertsskissning synlig)
Porträtt av Nils Gulliksson, foto: Ylva Bergman

Nils Gulliksson, känd för sina bilder från 1980- och 1990-talen för rollspelsföretaget Äventyrsspel, är i dag är aktiv som illustratör, koncepttecknare och storyboardtecknare. Styrelsens motivation för att dela ut stipendiet till Gulliksson lyder:

Nils Gullikssons bilder lyser av tecknarens iver att följa med i sitt eget ritäventyr. Här finns inte tid att stanna upp. Det är den hisnande känslan av en annan värld som betyder något. Det är lukten av alver och troll som stiger från pappret som är viktig, varelser så märkliga och otänkbara att man måste prova att rita en själv. Det är det som har fått en hel generation rollspelare i Sverige att fascineras, älska och följa hans verk. Inspirerade av Nils Gullikssons penna har oräkneliga nya tecknare fötts.

– Att tilldelas Knut V Petterssons stipendium är lika roligt som överraskande. Det är också otroligt smickrande att hamna i samma sällskap som de tidigare stipendiaterna. Jag hade som ung den stora förmånen att få rita fantasy och science fiction, i en tid då det fortfarande ansågs obskyrt och hade låg status. När nu Sverige i allmänhet, och Stockholm i synnerhet, vuxit till en tung internationell aktör inom spelutveckling och underhållning ger mig detta erkännande gott mod att vandra vidare in i en digital tidsålder där tecknandet är mer relevant än någonsin, säger Nils Gulliksson om att få Svenska Tecknares stipendie.

Stipendiet överlämnas torsdagen den 23 maj på Svenska Tecknares sommarmingel. Då hålls även ett samtal mellan Nils Gulliksson och journalisten Orvar Säfström som författat boken, Nils Gulliksson: illustrationer och skisser.