Ny utställning med demokratiskt fokus

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2018-09-18

 | 

PUBLICERAD 

2018-09-18
Grafikens Hus nya utställning Bild för demokrati lyfter frågor om vår demokrati.

 

Affischer från vänster av Johanna Burai, Oskar Laurin, Ulla Wennberg och Parasto Backman.

I utställningen, som öppnade den 8 september precis innan valet 2018 och pågår till 4 november, visar 17 grafiska formgivare och konstnärer politiska affischer som ställer frågor om tillståndet i dagens samhälle. Utställningen visas i Konstfönstret, mitt i centrala Södertälje.

– I en tid som den här inför valet tycker jag att det är viktigt att visa var man står, så den här utställningen är för mig ett sätt att visa min solidaritet. I min affisch har jag lekt med engelska orden “me” och “we” därför att det är viktigt att inte förstärka “vi och dom”-känslan, utan vi måste gå tillsammans, sa grafiska formgivaren Johanna Burai inför vernissagen.

Grafikens Hus vill med utställningen Bild för demokrati bjuda in publiken till att överväga hur man skapar ett samhällsengagemang och startar en dialog. Och på vilka sätt man via affischkonsten kan lyfta fram hur viktig en levande och hälsosam demokrati är för oss alla.

”2018 firar vi genombrottet för demokrati i Sverige, för 100 år sedan infördes allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Demokratin i Sverige är stark. De mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna är väl förankrade, men samtidigt finns det utmaningar. Demokrati handlar om mer än enbart val och politiska beslut, det handlar även om att varje dag aktivt skapa en bra grogrund för en hållbar demokrati och samhällsutveckling,” skriver Grafikens Hus i ett pressmeddelande.