Pantosaurus ska underlätta samtal

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-08-11

 | 

PUBLICERAD 

2016-08-11
Med musik och glada animationer ska barn och vuxna få lättare att prata om sexuella övergrepp.

NSPCC Still

Kampajen där den gula figuren Pantosaurus dansar och sjunger om underkläder är framtagen av den brittiska välgörenhetsorganisationen NSPCC. Tanken är att kampanjen ska göra det lättare för barn att prata om, och undvika, sexuella övergrepp.

Animationen är framtagen av Aardman, som tagit fram välkända karaktärer som Morph, Wallace & Gromit och Shaun the Sheep. Kampanjen är riktad mot barn i åttaårsåldern – alltså mycket yngre än NSPCC:s vanliga målgrupp.

– Humor, animation och musik är ett bra sätt att göra det mindre obekvämt för föräldrar och unga barn att prata om det här svåra ämnet. Sången har definitivt potential att fastna hos folk och jag är säker på att barn kommer tycka att den är rolig och minnesvärd, vilket i sin tur ger dem ett språk att använda för att skydda sig, säger Heather Wright, exekutiv producent hos Aardman.

Musiken till animationen togs fram av Adelphoi Music, där Ashley Bates sjöng, producerade och spelade in låten tillsammans med sina barn.

– Det här var en känslig brief, så det var viktigt att melodin och kompositionens ton var både rolig och informativ. Briefen som vi fick se inkluderade riktlinjer och viktiga punkter, men också vilka nyckelord som bör användas och inte. Det fanns viktiga budskap som skulle förmedlas på ett barnvänligt sätt. Det är ett känsligt ämne och vi behövde lyfta tonen på budskapet, och samtidigt gå balansgången mellan att förmedla hur viktigt det är utan att göra det pinsamt och obekvämt, säger Ashley Bates.

Här kan du lyssna på låten.